Hiába állapodtak meg hétfőn a gazdák a miniszterrel, kedden tovább folytatódnak a tüntetések

2024. január 16. – 12:02

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint három órás tárgyalást követően megállapodás született hétfőn Florin Barbu mezőgazdasági miniszter és a tüntető mezőgazdasági termelők képviselői között utóbbiak 13 követeléséről. Ezzel együtt a tüntetések kedden már hetedik napja folytatódnak.

Az Agerpres összefoglalója szerint a gazdák és a minisztérium többek között az APIA-támogatások sürgősségi eljárással – február 29-ig – történő kifizetésében és az ukrán gabonaimport miatt veszteségeket szenvedett gazdák kompenzációjában állapodott meg.

Emellett a tárcavezető és a Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért (AAC) képviselői megállapodtak abban is, hogy a termelők működőtőkéhez és a mezőgazdasági üzemekbe történő beruházásokhoz használható kamattámogatott hitelekhez férhetnek hozzá. Ugyanakkor hektáronként 100 euró támogatásban részesülnek a 2022. őszi vetésű növények után, és ha a legközelebbi költségvetés-kiigazításkor el tudnak különíteni további alapokat, a 2023. tavaszi vetésű növényekre is utalnak ki támogatást.

Megegyeztek abban is, hogy június 31-ig aktualizálják a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adóját kompenzáló állami támogatás összegét. A 13 pontos követelési listán szerepel az a javaslat is, hogy a kormány január végéig tisztázza, milyen feltételek mellett mentesülnek a gazdák a parlagoltatásra és a vetésforgóra vonatkozó uniós előírások alól. Ugyanakkor kérik a szankciók százalékos arányának minimálisra csökkentését.

Megállapodtak abban is, hogy a 2002/195-ös sürgősségi kormányrendelet módosításával egyenértékűsítik a B és a TR kategóriájú, illetve a B1 és a TR1 kategóriájú jogosítványokat, valamint abban, hogy a munkagépek forgalomba helyezéséhez elegendő a bejegyzésük az adott önkormányzatnál, a törzskönyv kiváltása nem kötelező. A megegyezés szerint a következő ülésén a kormány jóvá is hagyja az erről szóló jogszabály-módosítást.

Egy másik elfogadott javaslat szerint a parlament felülvizsgálja a haszonbérleti szerződések minimális időtartamáról, illetve a legelők koncesszióba adásáról szóló törvényi előírásokat.

Ugyancsak a következő kormányülést szabták meg határidőként annak a sürgősségi rendeletnek az elfogadására, amellyel lehetővé teszik a banki hiteltörlesztés elhalasztását az aszálykárokat szenvedett gazdák számára. Hétfő reggel a Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért országos tiltakozásokat helyezett kilátásba, ha a mezőgazdasági minisztérium nem teljesíti követeléseiket.

A gazdák követeléseinek teljesítése ellenére folytatódnak a tüntetések

„Valószínűleg úgy döntünk, hogy felfüggesztünk minden tiltakozást a határidők lejártáig” – mondta Marius Micu, a Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért képviselője hétfő este egy sajtótájékoztatón. Ezzel együtt kedden még zajlanak gazdatüntetések. A We Radió beszámolója alapján a Kovászna megyei gazdák is csatlakoztak az országos megmozduláshoz, kedd reggel több tucat kézdivásárhelyi gazda indult el a 11-es országúton Kökös felé nagyjából 10 km/h-s sebességgel. A rádió úgy tudja, az uzoni gazdák is csatlakoznának az akcióhoz.

A tiltakozást hivatalosan egyetlen szervezet sem vállalta magára. A rádiónak Könczei Csaba képviselő azt nyilatkozta, hogy a kovásznai gazdák igényei nem térnek el az országostól, nincsenek speciális követeléseik. Az RMDSZ-es képviselő, aki parlament mezőgazdasági bizottságának is a tagja, azt mondta, a tüntetések spontán, a közösségi médiában szerveződtek.

A Prese SM tudosítása szerint Szatmárnémetiben és Nagykárolyban több tucat gazda (és később hozzájuk csatlakozó fuvarozó) vonult az utcára a járműveivel. A sajtó úgy tudja, hogy a szatmári tüntetésnek sincs hivatalos szervezője.

A lap azt írja, mintegy 80-90 gazda és fuvarozó traktorra, tehergépjárműve alkotta menetoszlop lassította a forgalmat szatmárnémeti körgyűrűjén, míg Nagykárolyban mintegy 65 jármű alkotta menet lassítja a forgalmat.

A G4Media pedig arról ír, hogy a Nagyszebenben szerdára újabb tüntetést szerveznek, ugyanabban az időben és helyen, ahol hétfőn már forgalomlassító megmozdulást szerveztek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!