Idén minden országos iskolai vizsgán digitalizált dolgozatjavítás lesz

2024. január 15. – 19:57

Másolás

Vágólapra másolva

Idén minden országos iskolai vizsgán, illetve ezek szimulálásain is a digitalizált dolgozatjavítás lesz – írja a G4Media Ligia Deca oktatási miniszter hétfői bejelentése alapján.

A digitalizált dolgozatjavítást a tavalyi őszi érettségin használták először, és a miniszter szerint a pedagógusok visszajelzése alapján arra jutottak, hogy idén miden országos iskolai vizsgán ezt fogják használni. A G4Media hírében ugyan nem pontosítanak, de korábban a miniszter azt nyilatkozta, hogy mind az érettségi vizsgákon, mind a VIII. osztályok képességfelmérőjén, ezek szimulálásán, illetve a pedagógusoknak szervezett vizsgákon is digitalizált dolgozatjavítást javasolja. Ez lényegében azt jelenti, hogy a dolgozatot beolvassák, majd véletlenszerűen elküldik egy javítótanárnak.

„Az érintett pedagógusok visszajelzését vettem figyelembe. Azok túlnyomó többsége, akik már javítottak ebben a rendszerben, jóval több mint 90 százalékuk azt mondta, hogy szívesebben folytatnák ebben a rendszerben” – mondta a miniszter, aki azzal érvelt a digitális javítás mellett, hogy kiküszöböli a fáradságból adódó hibákat, kiküszöböli a dolgozatok pontozásának nehézségeit, mert a rendszer automatikusan összeadja az elért pontokat.

A digitális dolgozatjavítás ugyanakkor az erdélyi magyar diákok szempontjából nem feltétlen szerencsés. Barna Gergő szociológus egy korábbi előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a digitális dolgozatjavítás miatt az erdélyi magyar diákoknak jelentősen romlottak a román eredményei a tavaly őszi érettségivizsgán.

Barna Gergő úgy érvelt, mivel a román érettségi dolgozatot akár egy craiovai tanár is megkaphatja, akinek meg sem fordul a fejében, hogy azt egy magyar diák írta, és a szegényesebb szókincs és egyéb problémák miatt azt hiheti, hogy az adott diák nem tanult semmit az elmúlt 12 évben. Eddig azért tudták a tanárok, ha magyar diákok dolgozatait javították.

„Ha marad a digitális szétosztás, akkor elképzelhető, hogy a nyári vizsgaszesszióban is romolhatnak az eredmények” – jelentette ki Barna egy tavaly októberi előadásában a romániai oktatás helyzetéről. Az előadást itt foglaltuk össze.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!