Idén minden országos iskolai vizsgán digitalizált dolgozatjavítás lesz

2024. január 15. – 19:57

Másolás

Vágólapra másolva

Idén minden országos iskolai vizsgán, illetve ezek szimulálásain is a digitalizált dolgozatjavítás lesz – írja a G4Media Ligia Deca oktatási miniszter hétfői bejelentése alapján.

A digitalizált dolgozatjavítást a tavalyi őszi érettségin használták először, és a miniszter szerint a pedagógusok visszajelzése alapján arra jutottak, hogy idén miden országos iskolai vizsgán ezt fogják használni. A G4Media hírében ugyan nem pontosítanak, de korábban a miniszter azt nyilatkozta, hogy mind az érettségi vizsgákon, mind a VIII. osztályok képességfelmérőjén, ezek szimulálásán, illetve a pedagógusoknak szervezett vizsgákon is digitalizált dolgozatjavítást javasolja. Ez lényegében azt jelenti, hogy a dolgozatot beolvassák, majd véletlenszerűen elküldik egy javítótanárnak.

„Az érintett pedagógusok visszajelzését vettem figyelembe. Azok túlnyomó többsége, akik már javítottak ebben a rendszerben, jóval több mint 90 százalékuk azt mondta, hogy szívesebben folytatnák ebben a rendszerben” – mondta a miniszter, aki azzal érvelt a digitális javítás mellett, hogy kiküszöböli a fáradságból adódó hibákat, kiküszöböli a dolgozatok pontozásának nehézségeit, mert a rendszer automatikusan összeadja az elért pontokat.

A digitális dolgozatjavítás ugyanakkor az erdélyi magyar diákok szempontjából nem feltétlen szerencsés. Barna Gergő szociológus egy korábbi előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a digitális dolgozatjavítás miatt az erdélyi magyar diákoknak jelentősen romlottak a román eredményei a tavaly őszi érettségivizsgán.

Barna Gergő úgy érvelt, mivel a román érettségi dolgozatot akár egy craiovai tanár is megkaphatja, akinek meg sem fordul a fejében, hogy azt egy magyar diák írta, és a szegényesebb szókincs és egyéb problémák miatt azt hiheti, hogy az adott diák nem tanult semmit az elmúlt 12 évben. Eddig azért tudták a tanárok, ha magyar diákok dolgozatait javították.

„Ha marad a digitális szétosztás, akkor elképzelhető, hogy a nyári vizsgaszesszióban is romolhatnak az eredmények” – jelentette ki Barna egy tavaly októberi előadásában a romániai oktatás helyzetéről. Az előadást itt foglaltuk össze.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!