A mezőgazdasági minisztériumtól már konkrét ígéreteket kaptak a tiltakozó gazdák

2024. január 14. – 09:34

Másolás

Vágólapra másolva

A mezőgazdasági minisztérium illetékesei és a gazdák közötti szombati egyeztetés eredményeit jegyzőkönyvbe foglalták, és a leírtakat maradéktalanul felvállalja a minisztérium – jelentette ki a megbeszélést követően Florin Barbu tárcavezető az Agerpres szerint.

A miniszter beszámolója szerint a felek többek között megállapodtak a B és a TR kategóriájú, illetve a B1 és a TR1 kategóriájú jogosítványok egyenértékűsítésében, valamint abban, hogy a munkagépek forgalomba helyezéséhez elegendő a bejegyzésük az adott önkormányzatnál, a törzskönyv kiváltása nem kötelező. A megállapodás szerint a következő üléséig a kormány kidolgozza az erről szóló jogszabály-módosítást.

Ugyancsak a következő kormányülést szabták meg határidőként annak a sürgősségi rendeletnek az elfogadására, amellyel lehetővé teszik a banki hiteltörlesztés elhalasztását az aszálykárokat szenvedett gazdák számára.

A jegyzőkönyv egy másik pontja szerint hektáronként 100 euró támogatásban részesülnek a mezőgazdasági termelők a 2022. őszi vetésű növények után. Az erről szóló jogszabály elfogadásának határideje 2024. február 15., a kifizetéseké pedig 2024. május 31.

Az állattenyésztőket érintő követelésekről hétfőn egyeztetnek majd – szögezték le.

A gazdák többi követelését megvizsgálják az illetékes hazai és európai intézmények, majd a minisztérium támogatásával ezekre is megtalálják a megoldásokat – olvasható még a jegyzőkönyvben.

A kormány szombat reggeli közleménye szerint több minisztérium és az illetékes közintézmények képviselői a nap folyamán ismét tárgyalnak a héten tüntetésekbe kezdett fuvarozók és gazdák képviselőivel, hogy megvitassák követeléseiket.

A közúti fuvarozók szerdától országszerte spontán tüntetésekbe kezdtek, elsősorban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások árának alakulása miatt. Megmozdulásukhoz több mezőgazdasági termelő is csatlakozott, a főbb gazdaszervezetek azonban elhatárolódtak a kezdeményezéstől.

Pénteken Marcel Ciolacu miniszterelnök a Victoria-palotában fogadta a tüntetők delegációját. A megbeszélés után a kormány sajtóirodája közölte: az egyeztetésen megállapodtak abban, hogy január 15-én, hétfőn az illetékes minisztérium képviselőinek részvételével összeül a mezőgazdasági kérdésekkel foglalkozó munkacsoport, kedden a szállításügyi ágazatban hatáskörrel rendelkező tárcák illetékesei egyeztetnek, január 17-én, szerdán pedig a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások témájában lesz megbeszélés. Ezt követően a felek folytatják a párbeszédet, hogy mielőbb elő tudják készíteni a felvetett problémák megoldásához szükséges esetleges jogszabály-módosításokat.

A kormánypalotából való távozásukkor a fuvarozók és a gazdák képviselői azt nyilatkozták, hogy folytatják a tiltakozást.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!