Európa tíz legélhetőbb városa közé került Kolozsvár

2024. január 13. – 10:18

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság közzétett egy jelentést, melyben az európai városokat rangsorolja az életminőség szempontjából. A top 10-be bekerült Kolozsvár is, hogy pontosan hányadik helyre, nem tudni, mert a nyolcadik a kilencedik és a tizedik helyezett azonos pontszámot ért el. Magyarországi város csak a negatív toplistában van: Miskolc végzett a 9. helyen.

Az első helyen egy nem uniós város áll: Zürich lakosságának 97 százaléka elégedett a városával, ezt követi a hollandiai Groningen 96 százalékos elégedettséggel lakossága részéről, majd a dániai Koppenhága 96 százalékkal. 95 százaléka lakosságának elégedett a lengyelországi Gdańskkal és a svéd fővárossal, Stockholmmal, illetve a németországi Lipcsében és a svájci Genfben is ugyanennyit mértek. 94 százalékkal végzett a 8., 9., és 10. helyen a németországi Rostock, Románia második legnagyobb városának számító Kolozsvár és a portugáliai Braga.

Ugyanúgy elkészült az elégedetlen lakosok által a legélhetetlenebbnek minősített városok toplistája is. Ezt Palermo vezeti, ahol a lakosságnak mindössze 62 százaléka elégedett városával. A görög főváros, Athén lakói a negatív top második helyére repítették városukat mindössze 65 százalékos elégedettségükkel és ugyanennyit szedett össze a török főváros, Isztambul is. Tirana és Nápoly következik 66 százalékkal, majd Belgrád 69-cel, Róma 71, Skopje 72, Miskolc 74 és Podgorica 77 százalékkal.

A 112 oldalas jelentés egy 2023 januárja és áprilisa között, összesen 71 153 lakos megkérdezésével készült felmérés eredményein alapul, amelyet 83 uniós városban, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országaiban, az Egyesült Királyságban, a Nyugat-Balkánon és Törökországban végeztek.

A Bizottság megállapította, hogy 10-ből körülbelül 9 ember örömmel él a saját városában. Bár az általános elégedettség továbbra is magas, a tavalyi eredmények enyhe csökkenést mutatnak a 2019-es felméréshez képest, amikor a Bizottság utoljára tett közzé hasonló jelentést.

Ezt írja a jelentés Kolozsvárról: „Úgy tűnik, Románia erdélyi régiójának fővárosa és az ország második legnépesebb városa remek hely az életre. Kolozsváron a lakosok 94 százaléka mondta azt, hogy elégedett a városban éléssel. A virágzó technológiai szektornak otthont adó város a második helyen áll a munkalehetőségek tekintetében is: a lakosok 73 százaléka szerint könnyű jó állást találni a városban.”

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!