A közúti fuvarozók folytatják a tiltakozást a fővárosban

2024. január 12. – 13:27

Másolás

Vágólapra másolva

A közúti fuvarozók pénteken folytatják tiltakozást, és jelenleg a főváros bejáratánál, Afumaţinál gyülekeznek – nyilatkozta az Agerpres-nek a tüntetők képviselője, Alex Perţea.

Közlése szerint a fuvarozók még nem tudják még, hogy merre induljanak. Kérdésre válaszolva lehetségesnek nevezte, hogy a kormány épülete elé vonulnak.

Alex Perţea elmondta, hogy a tiltakozó akcióban jelenleg mintegy 70-80 személy vesz részt 30-40 traktorral és 50 kamionnal.

Florin Barbu mezőgazdasági miniszter pénteken a hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy eddig nem keresték meg semmilyen követeléssel a Bukarest mellett és országszerte két napja tüntető gazdák, de a minisztérium ajtaja nyitva áll előttük, ha tárgyalni akarnak.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy hétfőn délre tárgyalásokra hívta a gazdaszervezetek képviselőit, de ez nem jelenti azt, hogy ne ülne le velük korábban is egyeztetni a követeléseikről. Hangsúlyozta ugyanakkor azt is, hogy a tiltakozók által felvetett problémák egy részének – például a kötelező gépjármű- felelősségbiztosítás árának – a megoldása nem a mezőgazdasági minisztériumra tartozik.

„Nem tudom, hogy tőlünk mit kérhetnek. Hektáronként 100 eurós támogatás nyújtunk, segítjük az állattenyésztőket (...), fedezzük a gázolaj jövedéki adójának növekedését, tavaly kifizettük az energiafogyasztásuk felét. Ennek ellenére várom, hogy hozzanak létre egy küldöttséget, és jöjjenek el tárgyalni” – nyilatkozta a miniszter.

Florin Barbu cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint jelenleg Ausztriában sízik. Közölte, hogy egy munkalátogatáson tartózkodik Prahova megyében.

A közúti fuvarozók szerdától forgalomlassítással tiltakoznak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (RCA) magas ára és a január elsejétől hatályba lépő törvénymódosítások miatt. A tüntetéshez gazdák is csatlakoztak. A nagyobb gazdaszervezetek bejelentették, hogy nincs közük a tiltakozó akciókhoz.

Péntek reggel ugyanakkor a Szövetség a Mezőgazdaságért és az Együttműködésért (AAC) nevű gazdaszervezet szolidaritását fejezte ki a több megyében és Bukarest bejáratánál tiltakozó gazdákkal.

A szervezet közölte, hogy elküldi a mezőgazdasági minisztériumnak a mezőgazdasági ágazatban felmerülő, sürgős megoldásra váró problémák teljes listáját.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!