Kelemen Hunor szerint elégedetlenek a polgármesterek és pánikhangulat alakult ki a 2024-es költségvetés miatt

2024. január 12. – 10:22

Másolás

Vágólapra másolva

Aggódnak a polgármesterek a 2024-es költségvetés miatt, és elégedetlenek a kormány által elfogadott jövedelemadóval – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ-elnök csütörtökön Nagyváradon, írja az Agerpres.

„Különösen a községek, nagyvárosok szintjén érzékelhető ez a pánikhangulat, mert igaz, amit tavaly decemberben mondtunk: hatalmas problémák vannak. A kollégák megkapták az idei évre vonatkozó számokat, és sok polgármester hívott fel, hogy hangot adjon félelmének, hogy katasztrofális év vár rájuk. Mert hosszú idő után a kormány azt a döntést hozta, a jövedelemadó nem jut száz százalékban az önkormányzatokhoz, ahogyan azt sok-sok vita után még 2017-ben sikerült elérni” – mondta Kelemen Hunor sajtótájékoztatón.

Az RMDSZ vezetője emlékeztetett arra, hogy a kormány most a költségvetési törvény radikális módosítását írta elő, miszerint az osztalékadó, a nyugdíjadó és két-három másik alacsonyabb bevétel a pénzügyminisztériumhoz, azaz a központi költségvetésbe kerül, nem pedig az önkormányzatokhoz.

„Ez azt jelenti, hogy a nagyvárosok esetében több tíz-, sőt százmillió lejjel kevesebb marad a helyi büdzsében. És hiába javasoltuk a költségvetési törvény módosítását, a pénzügyminisztérium, a kormánykoalíció nem értett egyet azzal, hogy visszatérjünk a jól bevált rendszerhez, miszerint a jövedelemadó a helyi önkormányzatoknál marad” – mondta Kelemen.

Figyelmeztetett, az év közepére a helyi önkormányzatoknak ismét pénzhiánnyal kell szembenézniük, nem lesznek források a beruházásokhoz vagy a nagyobb projektekhez. „Még az új évbe be sem léptünk, a helyi hatóságok – a számok bejelentése után – már is pánikba estek” – mutatott rá a pártelnök.

Kelemen Hunor csütörtökön Bihar megyében járt, hogy az idei választásokra készítse fel a helyi szervezeteket. Elmondása szerint a szuper választási év nemcsak Romániában jelent majd kihívást, hanem az egész világon, mert globális szinten négymilliárd ember fog szavazni arról, hogy kik kerülnek kormányok, országok, önkormányzatok élére. „Ilyenre még nem volt példa a történelemben. A világ lakosságának legalább fele fog szavazni és dönteni az országok sorsáról” – mondta Kelemen Hunor.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!