Bukarest prefektusa szerint az AUR eltérítette a fuvarozók és a gazdák tiltakozását

2024. január 12. – 09:45

Másolás

Vágólapra másolva

A fuvarozók és a gazdák tiltakozását politikusok eltérítették – jelentette ki az Agerpres szerint Rareş Hopincă bukaresti prefektus csütörtök este arra reagálva, hogy a Bukarest határában, Chiajnán megállított közúti fuvarozók és gazdák között a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke, George Simion is megjelent.

A Digi24-nek nyilatkozó kormánymegbízott kijelentette, nem tartja szerencsésnek, hogy bizonyos elégedetlenségeket és követeléseket egy szélsőséges párt a politikai céljaira használjon fel.

George Simionnak arra a kijelentésére, miszerint a hatóságok túl sok rendőrt és csendőrt vezényeltek ki a munkagépeikkel a fővárosba tartó közúti fuvarozók és gazdák megállítására, Rareş Hopincă úgy reagált: a rendvédelmi szervek a kötelességüket teljesítik, mert meg kell őrizni Bukarest nyugalmát.

A prefektus hangsúlyozta, hogy a tüntetéshez való jogot az alkotmány szavatolja, de a törvényt mindenkinek tiszteletben kell tartania. Ezért felszólította a fuvarozókat és a gazdákat, hogy kérvényezzék a tiltakozó akciójuk engedélyeztetését a bukaresti főpolgármesteri hivataltól.

Cătălin Predoiu belügyminiszter, miután rendőrök és csendőrök Bukarest határában, Chiajnán útjukat állták a munkagépekkel a fővárosba tartó közúti fuvarozóknak és gazdáknak, azt mondta: a rendvédelmi szervek nem tesznek egyebet, mint tiszteletben tartják a törvényt.

A Digi 24 televíziónak nyilatkozva a tárcavezető rámutatott, a hatóságok határozottan, de kellő tapintatossággal léptek fel, és ellenőrzés alá vették a helyzetet.

Korábban a helyszínre sietett Rareş Hopincă bukaresti prefektus is. Ő arra buzdította a tiltakozókat, hogy jelöljenek ki egy küldöttséget problémáik megvitatására. Mint hangsúlyozta, a tüntetéshez való jogot az alkotmány szavatolja, ugyanakkor felkérte a tiltakozókat, hogy kérelmezzék megmozdulásuk engedélyezését Bukarest polgármesteri hivatalánál.

Jelen volt Diana Şoşoacă szenátor is, aki próbálta meggyőzni a rendvédelmi szerveket, hogy engedjék tovább a gazdákat és a fuvarozókat a fővárosba.

Közben a főbb gazdaszervezetek elhatárolódtak a megmozdulástól. A Romániai Gazdák Szövetsége közölte, hogy a tiltakozók zöme közúti fuvarozó, akikhez gazdák is csatlakoztak. „Ami most zajlik, az egy spontán tüntetés” – nyomatékosították, hozzátéve, hogy meglátásuk szerint a gazdák követeléseinek párbeszéddel lehet érvényt szerezni.

A tüntetést egyébként a berlini tüntetések hatására szervezhették. Hétfőtől Németország-szerte több száz kisebb vagy nagyobb kormányellenes megmozdulást tartottak és tartanak. A Brandenburgi kapu környékét több száz traktor foglalta el, a lezárások miatt pedig felmerült, hogy az iskolák átálljanak az online oktatásra. A tiltakozások a közlekedés mellett a gazdaságot is durván érintik, többek között az emdeni Volkswagen-gyárat le kellett állítani, mert a dolgozók nem értek be a munkába.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!