A véradásért kapott utalványok értékének emelése úgy meghozta az adakozók kedvét, hogy korlátozni kellett a számukat

2024. január 11. – 12:30

Másolás

Vágólapra másolva

Meghozta a donorok kedvét a véradásért járó utalvány értékének a megnégyszerezése, a ploieşti-i vérközpontban már kénytelenek voltak korlátozni az adományozást a készletek megfelelő kezelése érdekében - írja a G4Media.

„Az utalványok értékének növekedése több ember számára tette érdekessé a véradást” – jelentette ki Georgeta Hanganu, a központ igazgatója. Elmondása szerint nem először fordul elő, hogy korlátozzák a véradást, mindig így tesznek, amikor egy adott vércsoportból többletük van. Úgy érvelt, hogy a páncieseknek joguk van ahhoz, hogy a megfelelő és a lehető legfrissebb vért kapják. A tájékoztatásuk szerint a hűséges véradók, akik az elmúlt években már adtak vért, előnyt élveznek, ha most is jelentkeznek. A korlátozás nem vonatkozik azokra, akik AB vércsoportba tartoznak, illetve RH negatívak.

Korábban a Szilágy Megyei Vérközpont is bejelentette, hogy csökkentik a véradók fogadására szánt nyitvatartást, miután az év első napjaiban megötszöröződött a donorok száma az utalványok értékének a megemelése miatt. Zilahon az emelés előtt naponta átlagosan 25-30 személy jelentkezett véradásra, ezzel szemben múlt pénteken összesen 124 vérvételt bonyolítottak le.

A zilahi vérközpont vezetője, Cristina Ilieș is problémaként említette, hogy az adományok jelentős részét nem fogják majd felhasználni, mert a vér eltarthatósági ideje 42 nap.

Emellett Szeben és Kolozs megyében is korlátozásokat vezettek be. A nagyszebeni vérközpontban naponta 60-ban maximalizálták a donorok számát, és a hűséges véradókat ott is előnyben részesítik. A kolozsvári vérközpontnál az időpont-foglalás nélkül érkező donoroknak a betegek igényeitől és a feldolgozási kapacitásuktól függően sorszámot adnak, hogy elkerüljük a vérfelesleg kialakulását bizonyos csoportok esetében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!