A véradásért kapott utalványok értéke a négyszeresére, 280 lejre emelkedett

2024. január 4. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

Növelik az önkéntes véradóknak felajánlott étkezési utalványok értékét, írja a Digi 24, hozzátéve, hogy a döntéshozókat az motiválta, hogy ösztönözzék az adományozást, amely betegek ezreinek életét menti meg: életveszélyes helyzeteket segít átvészelni, a beteg emberek számára gyógyulást, jobb életminőséget jelent. Az egészségügyi minisztériumnak az emberek adományozásra való ösztönzését célzó lépése kezdi elérni célját. Az idei év első napjaitól kezdve a transzfúziós központok országszerte megteltek.

A véradó romániai polgárok 7 utalványt kapnak. Míg eddig egy utalvány értéke közel 10 lej volt, most 40 lejre emelték, ami azt jelenti, hogy a donorok ezután 280 lej értékű vásárlási utalványt egy véradásért, szemben a korábbi 68 lejjel.

Emellett az adományozók egy nap szabadnapot kapnak a munkahelyről, és 50 százalékos kedvezményt a tömegközlekedésre.

Aki egészségesnek érzi magát, 18–60 év közötti, testsúlya pedig meghaladja az ötven kilogrammot, jelentkezhet véradásra. Hangsúlyozzák, a véradást minden esetben egy orvosi vizsgálat előzi meg, ahol a vizsgálóorvos dönti el, hogy adhat-e vért a jelentkező. A megfelelő pulzus, stabil vérnyomás is a követelmények közé tartozik, és nem lehet semmiféle gyógyszer vagy drog, alkohol hatása alatt az önkéntes jelentkező. Évente legfeljebb 4 alkalommal, 3 havonta lehet vért adni.

A hatóságok felhívják a figyelmet, hogy az ország minden kórházában rendkívül nagy a vérszükséglet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!