Több mint 7600 megüresedett állás betöltését hagyta jóvá a kormány az egészségügyben, de még így is rengeteg betöltetlen maradt

2024. január 11. – 16:54

Másolás

Vágólapra másolva

Megüresedett állások betöltéséról szóló memorandumokat hagyott jóvá csütörtöki ülésén a kormány, így több mint 7600 állást lehet meghirdetni az egészségügyben – számolt be csütörtöki sajtótájékoztatóján az egészségügyi miniszter.

Alexandru Rafila elmondta, hogy az egyik memorandumot az egészségügyi minisztérium, a másikat a fejlesztési tárca javasolta. Utóbbi az önkormányzatok alárendeltségébe tartozó intézményekben megüresedett állásokra vonatkozik. A két memorandum szerint a kórházak több mint 2500 orvosi állást hirdethetnek meg, és az országos mentőszolgálatnál is lehet alkalmazni további 365 személyt – részletezte a miniszter.

Rafila felkérte a személyzethiánnyal küszködő egészségügyi intézményeket, hogy haladéktalanul kezdjék el az állások meghirdetésének procedúráját. Emlékeztetett, hogy a versenyvizsgák az állások meghirdetésétől számított 30 napon belül megszervezhetők.

Korábbi hírek szerint mintegy 30 ezerrel dolgoznak kevesebb az egészségügyben, mint ahányra szükség lenne. Online petíciót is indítottak a helyzet megoldására. Ebben azt nehezményezték, hogy a kormány úgy „fagyasztott be” 30 ezer állást, hogy az egészségügyi intézmények már régóta súlyos személyzethiánnyal küzdenel. Az alkalmazottak egyre túlterheltebbek, különösen most, a légúti megbetegedések, az influenza és a kanyarójárvány időszakában.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közleményben reagált a közel 8000 személy alkalmazását engedélyező kormányzati döntésre. Azt állítják, a kormány az észségügyi rendszerben szükséges állások kevesebb mint egyharmadának a felszabadítása nem oldja meg az ágazat „mély válságát”. Az USR ezért az egészségügy megfelelő működéséhez szükséges összes állás meghirdetését sürgeti, beleértve az asszisztensi és ápolói posztokat is. Az ellenzéki párt szerint meg kell oldani az egészségügyi alkalmazottak bérezési problémáit is, tekintettel arra, hogy egy asszisztens alig keres többet a minimálbérnél.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!