Gálfi Árpádot többrendbeli hivatali visszaéléssel vádolja a korrupcióellenes ügyészség

2024. január 10. – 14:06

Másolás

Vágólapra másolva

Hivatali visszaélés gyanújával büntetőeljárást indított a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Gálfi Árpád székelyudvarhelyi polgármester ellen – értesült az Agerpres ügyészségi forrásokból.

Ezek szerint az ügy a polgármesteri hivatal és egy ügyvédi iroda közötti szerződéssel áll kapcsolatban. Azt kifogásolják, hogy az önkormányzat egy ügyvédi iroda szolgáltatásait vette igénybe, miközben az intézmény saját jogi osztállyal rendelkezik.

Az UH arról számol be, hogy a csütörtökre meghirdetett soron kívüli tanácsülésre megkapott dokumentumokból az derül ki, hogy öt olyan esetet vett jegyzékbe a korrupcióellenes ügyészség, amikor a polgármester a képviselő-testület jóváhagyása nélkül kért jogi segítséget egy külsős ügyvédtől, nevezetesen Moldován-Horváth Istvántól különböző ügyekben. Az ügyvédnek 2019 áprilisától idén decemberig mintegy 27 500 lejt fizetett a polgármesteri hivatal. Ezzel a polgármester összesen 37.318 lejes kárt okozott a városnak, beleértve a késedelmi büntetéseket és kamatokat is, ami 9.818 lejre rúg.

A helyi portál rámutat, hogy a DNA által vizsgált időszakban a polgármester havi rendszerességgel vetette fel az ügyvéd felfogadásának kérdését különböző ügyekben, az önkormányzati képviselők érvelése azonban ugyanaz volt, mint a korrupcióellenes ügyészségé: ha van jogi osztály, akkor nem kell ügyvédet fogadni. Gálfi azzal vágott vissza, hogy a városháza fiatal, tapasztalatlan ügyvédeknek adott lehetőséget, de ezekben az ügyekben a várost egy erre a területre szakosodott ügyvédnek kell képviselnie. Az UH úgy tudja, a városháza néhány alkalmazottját már kihallgatták, és Ölvedi Zsolt alpolgármester kap felhatalmazást arra, hogy a város érdekeinek jogi képviselőjeként járjon el az ügyben.

A polgármester egyelőre nem nyilatkozott a sajtónak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!