Most már tényleg csak a busz maradt az egyetlen tömegközlekedési eszköz Kolozsvár és Nagyvárad között

2024. január 9. – 09:37

Másolás

Vágólapra másolva

A román állami vasúttársaság decemberi tájékoztatásának megfelelően lezárták a Kolozsvár és Nagyvárad közötti szakaszt. Ha minden jól megy, három év múlva felújítva nyit majd újra, és 160 km/h-val suhanhatnak majd rajta a vonatok.

A CFR már december 10-én leállította a szerelvényeit a szóban forgó vonalon, a Budapestet a székelyföldi városokkal összekötő nemzetközi vonatokat pedig átirányította a biharkeresztesi határátkelőtől a nyírábrányihoz. Vasárnapig az Interregional Călători és a Transferoviar Călători még üzemeltetett járatokat Nagyvárad és Kolozsvár között, de a január 8-ával kezdődően teljesen lezárták a Kolozs megyei Egeres és Kissebes közti pályaszakaszt. A helyzet feloldása érdekében ugyancsak január 8-ától kezdődően vonatpótló buszokat állítanak szolgálatba.

A vasúti személyszállítást végző CFR Călători már korábban is azt közölte, hogy január 8-tól kezdődően vonatpótló buszokat üzemeltet be, de, amint már korábbi cikkünkben is megírtuk, számos kérdést vetett fel a szervezés, és egyes válaszokra még várni kell, mert egyelőre nem történt meg a részletek tisztázása. Az MTI arról ír, hogy jelenleg napi két vonatpótló buszjárat közlekedik Nagyvárad és Kolozsvár között, mindkettőt az Interregional Călători működteti, és van egy nagyot kerülő közvetlen járatuk is, melynek a menetideje a megszokott 3 helyett 8 óra. Ezen az oldalon találtunk egy összefoglalót a buszjáratok menetrendjéről.

A Transferoviar és az InterRegional magánvasúttársaságok is biztosítanak állandó buszkapcsolatot a kisebb települések között is, így Egeres és Bánffyhunyad között 8, Bánffyhunyad és Egeres között 7 busz fog járni, amelyek biztosítják a folytonosságot a Kolozsvár–Egeres és Egeres–Kolozsvár útvonalon közlekedő vonatokkal. Az utasok Egeres állomáson szállnak át a buszokra

Egeres és Sztána között 2 busz fog közlekedni, biztosítva a folytonosságot a Kolozsvár–Egeres és Egeres–Kolozsvár útvonalon közlekedő vonatokkal. Az utasok Egeresen szállnak át a buszra. Emellett Kolozsvár és Bánffyhunyad között is járni fog egy-egy busz.

A kormány az uniós finanszírozású országos helyreállítási terv keretében szeretné korszerűsíteni és villamosítani a Kolozsvár és a román-magyar határ közötti több mint 166 kilométer hosszú vasúti pályát úgy, hogy azon 160 kilométer/órás sebességgel haladhassanak a szerelvények. A beruházás becsült értéke 9,36 milliárd lej. A szállításügyi minisztérium 2022 novemberében írta alá a finanszírozási szerződést a CFR SA-val, amely négy szakaszra osztotta a munkálatokat és szakaszonként írt ki pályázatot. A nyertes cégcsoportoknak 42 hónap alatt kell befejezniük a beruházást, azaz 2027 közepéig nem lehet majd vonatozni ezen a szakaszon. A munkálatok során 33 hidat, öt alagutat újítanak fel, és modernizálják az állomásokat is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!