Japánsztrájkba kezdtek hat megye tanulói az ingyenes iskolai szállítást követelve

2024. január 9. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

Konstanca, Vâlcea, Ilfov-Bukarest, Bákó, Máramaros és Temes megyei tanulók szervezeteinek képviselői kezdtek japánsztrájkba kedden, mert szerintük a 2023. december 29-én életbe lépett 1337-es kormányhatározat ellehetetleníti a tanulók ingyenes iskolai szállítását, írja az Agerpres.

Közleményük szerint a hat megye több gimnáziumában fehér karszalagot viselve fejezik ki tiltakozásukat a tanulók amiatt, hogy a tanügyminisztérium „csúfot űz” a tanulókból és a közlekedési cégekből.

A diákok hétfőn a tanügyminisztérium előtt tüntettek, ingyenes szállítást követelve. Beszámolójuk szerint Ligia Deca tanügyminiszter azt nyilatkozta, hogy nem vonja vissza az ingyenes iskolai szállítást akadályozó 1337-es kormányhatározatot.

„A tanulók egyesületei ennek következtében japánsztrájkba kezdenek és bíróságon támadják meg a szóban forgó határozatot. Követeljük Ligia Deca azonnali lemondását! Szállítást vagy lemondást” – idézi a tanulószervezetek képviselőit a közlemény, amely arra biztatja a tanulókat, hogy akiket a kormányhatározat megfoszt az ingyenes szállítás lehetőségétől, vagy akik szolidárisak az érintettekkel, azok viseljenek fehér szalagot ezen a héten a karjukon.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!