A kanyarójárvány miatt korlátozzák a kórházi látogatásokat Sepsiszentgyörgyön

2024. január 5. – 09:42

Másolás

Vágólapra másolva

A légúti megbetegedések számának növekedése és a kanyarójárvány miatt hétfőtől nem látogathatók a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház gyermekgyógyászati, gyermekneurológiai, gyermekpszichiátriai osztályai – írja az intézmény tájékoztatása alapján a Háromszék. A korlátozás ugyanakkor az újszülöttosztályra, a gyermekfertőző osztályra és a szülészetre beutalt páciensek is érvényben van. A látogatási tilalom nem érvényes a megyei kórház többi osztályára.

András-Nagy Róbert kórházmenedzser a lapnak azt mondta, egyes osztályok lezárására azért volt szükség, hogy megvédjék a beutalt betegeket a kintről behozott fertőzésektől. Érvelése szerint a beutaltak többségéről tudják, hogy a betegségük miatt gyenge az immunrendszerük, és könnyebben elkapnak fertőzéseket, de a látogatók egészségi állapotát nem tudják ellenőrizni, így inkább a korlátozás mellett döntöttek.

Romániában december elején hirdetett az egészségügyi minisztérium hivatalosan kanyarójárványt. A tárca akkor közleményében a kanyarós megbetegedések számának aggasztó növekedésével indokolta a döntését. Alexandru Rafila miniszter akkor azt mondta, „nyilvánvaló, hogy a kanyaróvírus fertőzés tartós terjedését a közösségben a be nem oltott, fertőzésre fogékonyabb gyerekek seregének felhalmozódása okozza”.

A minisztérium szerdai közlése szerint 2023-ban összesen 2805 kanyarós megbetegedést jelentettek az országban. Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) tájékoztatása szerint három személy vesztette életét a vírusfertőzés miatt.

A tájékoztatás szerint két hét hónapos Brassó megyei csecsemő (akik a koruknál fogva nem kaphatták meg a kanyaró, a mumpsz és a rózsahimlő ellen védettséget nyújtó háromkomponensű oltást) és egy 35 éves bukaresti férfi halt meg kanyaróban. Utóbbinak más betegsége (mielóma multiplex) is volt, és nem volt beoltva a kanyaró vírusa ellen. Az első haláleset december 5-én történt.

Tavaly a legtöbb esetet Maros (761), Brassó (657), Kolozs (201) megyében és Bukarestben (378) jegyezték. Kovászna megyében 2023-ben összesen 11 kanyarós esetet jelentettek.

Az Országos Közegészségügyi Intézet legfrissebb, csütörtöki tájékoztatása szerint december 25-31. közötti héten közel 54 ezer akut légúti fertőzéses esetet (influenza, felső légúti fertőzés, tüdőgyulladás) regisztráltak Romániában.

A tájékoztatás szerint a tavalyi év azonos időszakához képest, amikor 74.567 esetet jegyeztek, 27,8 százalékkal, az előző héthez képest (62.287 eset) 13,5 százalékkal csökkent az esetszám.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!