Kanyarójárványt hirdetett az egészségügyi minisztérium

2023. december 6. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Kanyarójárványt hirdetett kedden az egészségügyi minisztérium – írja az Agerpres. A tárca közleménye a kanyarós megbetegedések számának aggasztó növekedésével indokolta a döntését. Huszonkilenc megyében csaknem 2000 kanyarós megbetegedést jelentettek eddig, és sok gyermek kórházi kezelésre szorul.

A kanyarójárvány kihirdetése lehetővé teszi az oltások rendjének a felgyorsítását, a gyerekek így már fiatalabban, akár már 9-11 hónapos csecsemő korukban megkaphatják a betegséget megelőző szérumot. A minisztérium a pótoltások beadását is ösztönözné azoknak, akik valamilyen okból nem kapták meg a vakcinát.

A minisztérium ugyanakkor tájékoztató kampányt indít az oltási programról a családorvosok bevonásával.

A kanyaró egy rendkívül fertőző betegség, amely gyorsan terjed, főleg az oltatlan gyermekek körében, és súlyos szövődményeket okozhat. A kanyaró elleni átoltottság folyamatosan csökkent Romániában az elmúlt 10 évben, a védőoltás első dózisát tekintve ez 78, a második dózist tekintve 62 százalékos – közölte a szaktárca.

„Nyilvánvaló, hogy a kanyaróvírus fertőzés tartós terjedését a közösségben a be nem oltott gyermekek fertőzésre fogékonyabb tömegének felhalmozódása okozza” – idézi az egészségügyi minisztert a news.ro.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!