Kanyarójárványt hirdetett az egészségügyi minisztérium

2023. december 6. – 11:52

Másolás

Vágólapra másolva

Kanyarójárványt hirdetett kedden az egészségügyi minisztérium – írja az Agerpres. A tárca közleménye a kanyarós megbetegedések számának aggasztó növekedésével indokolta a döntését. Huszonkilenc megyében csaknem 2000 kanyarós megbetegedést jelentettek eddig, és sok gyermek kórházi kezelésre szorul.

A kanyarójárvány kihirdetése lehetővé teszi az oltások rendjének a felgyorsítását, a gyerekek így már fiatalabban, akár már 9-11 hónapos csecsemő korukban megkaphatják a betegséget megelőző szérumot. A minisztérium a pótoltások beadását is ösztönözné azoknak, akik valamilyen okból nem kapták meg a vakcinát.

A minisztérium ugyanakkor tájékoztató kampányt indít az oltási programról a családorvosok bevonásával.

A kanyaró egy rendkívül fertőző betegség, amely gyorsan terjed, főleg az oltatlan gyermekek körében, és súlyos szövődményeket okozhat. A kanyaró elleni átoltottság folyamatosan csökkent Romániában az elmúlt 10 évben, a védőoltás első dózisát tekintve ez 78, a második dózist tekintve 62 százalékos – közölte a szaktárca.

„Nyilvánvaló, hogy a kanyaróvírus fertőzés tartós terjedését a közösségben a be nem oltott gyermekek fertőzésre fogékonyabb tömegének felhalmozódása okozza” – idézi az egészségügyi minisztert a news.ro.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!