Kötelezővé tennék az elektromos rollerek esetében is az RCA-t

2023. december 31. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

Kötelezővé tennék az elektromos rollerek és elektromos biciklik esetében is a felelősségbiztosítást (RCA), amennyiben azok legnagyobb tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t – írja az RFI. A pénzügyminisztérium törvénytervezetének indoklása szerint az RCA bevezetésének oka az elektromos rollerekkel kapcsolatos balesetek magas száma.

Az RFI azt írja, az elektromos rollerekkel az utóbbi 5 és fél évben valamivel több mint 2600 balesetet okoztak Romániában. A legtöbb baleset Bukarestben történt, utána következik Kolozsvár, Iași, Konstanca és Galați. A balesetek következtében összesen 20 személy vesztette életét, 373-an sérültek meg súlyosan, 2363-an pedig könnyebben megsérüléseket szereztek.

A tárca törvénytervezete szerint az e-robogókkal és e-kerékpárokkal rendelkező magánszemélyeknek és cégeknek kötelező lesz RCA-t kötniük. A tervezettel lényegében átültetnék a nemzeti jogba a gépjármű-felelősségbiztosítási jogszabályokat módosító uniós irányelvet.

A jogszabállyal újradefiniálnák a jármű fogalmát is. Az új tervezet szerint járműnek minősül bármely önjáró szárazföldi közlekedési eszköz, amelynek legnagyobb tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t; vagy bármely olyan önjáró szárazföldi közlekedési eszköz, amelynek súlya meghaladja a 25 kilogrammot, és amelynek legnagyobb tervezési sebessége meghaladja a 14 km/h-t. Eszerint kell majd RCA-biztosításokat is kötni, tehát a 25 kilogrammnál nehezebb járművek esetében akkor is biztosítást kell kötni, ha azok maximális tervezési sebessége a 14 km/h-t haladja meg. A biztosítási kötelezettség alól mentesülnének azok a járművek, amelyeket kizárólag mozgásszervi fogyatékkal élő személy használhatnak.

A parlament november végén fogadta el azt a tervezetet, amely lehetővé teszi, hogy ezután az elektromos rollereken közlekedők megbüntetését, amennyiben közúti kihágást követnek el.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!