Ezentúl az elektromos rollereken közlekedőket is büntetheti a rendőrség

2023. november 29. – 16:08

Másolás

Vágólapra másolva

Döntő házként elfogadta a képviselőház szerdán a helyi rendőrség jogkörét szabályozó 155/2010-es törvény módosítását, így ezután az elektromos rollereken közlekedők is büntethetőek lesznek, amennyiben közúti kihágást követnek el, írta a News.ro. A törvénymódosítást az államfőnek még ki kell hirdetnie.

A törvény jelenlegi változatában az szerepel, hogy a helyi rendőrség nem csak az autósok, hanem a közutakon közlekedő gyalogosok, biciklisták, mopeden vagy állatok vontatta közlekedési eszközön utazók kihágásainak megállapításában és büntetésében is illetékes. Ez egészül most ki az elektromos rollereken közlekedőkkel.

A szenátus első házként május 22-én bólintott rá a törvénymódosításra.

A képviselőház asztalán van egy másik törvénytervezet is, amely szerint elektromos rollert csak 16 év felett lehet majd használni és a tulajdonosnak kötelező biztosítást kell kötnie a járműre. A bérelhető elektromos rollerek esetében kötelező lenne egy öt kérdésből álló, a közlekedési szabályokra vonatkozó kérdőív kitöltése a használat előtt, számolt be korábban a Hotnews.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!