A felnőtt lakosság készségeinek felmérésére készül Románia

2023. december 29. – 16:16

Másolás

Vágólapra másolva

Románia először vehet részt a 16 és 65 év közöttiek készségeinek értékelését szolgáló nemzetközi PIAAC-felmérésben, amit a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szervez, és jelenleg több mint 40 ország vagy területen gyűjtenek hozzá adatokat.

A PIAAC az olvasási, számolási, problémamegoldási készségeket, de a készségek családi életben, munkában, társadalomban történő felhasználását is méri. A legutóbbi adatgyűjtés 2018-ban kezdődött, az eredményeket pedig 2024-ben teszik közzé, de romániai minta ebben még nem lesz. Az Edupedu.ro szerint a romániai adatokat 2024 és 2029 között gyűjthetik, a felmérés költségei pedig 3,1 millió euróra rúgnának.

A diákok szerény PISA-eredményeiből kiindulva várhatóan a PIAAC romániai eredményei sem lesznek fényesek nemzetközi összehasonlításban, amiért a felmérés mégis hasznos lenne, az az, hogy segítene az ország gazdasági stratégiájának kidolgozásában, hangsúlyozta az Adevărulnak Dragoș Iliescu, az OECD szakértője.

Iliescu szerint Románia „nem végezte el a házifeladatát”, ami a munkaerőpiaci készségek felmérését illeti, nincsenek adatok arról, hogy például hány textilmérnök dolgozik az országban vagy hogy közülük hányan mennek nyugdíjba a következő tíz évben, vagy hogy mennyire van elöregedve például a tanári szakma. A PIAAC-felmérés ezekre a kérdésekre is választ ad, mondta.

Mircea Dumitru akadémikus, volt tanügyminiszter szerint a fontos kérdés az, hogy mihez kezd majd Románia az adatokkal, ha valóban elkészül a felmérés. A PIAAC-eredményekre alapozva ugyanis egy-egy ország kidolgozhatja a saját gazdasági profilját, munkaerőpiaci politikáját, hangsúlyozta.

A PIAAC-felmérés megszervezését a tanügyminisztérium és a munkaügyi minisztérium szervezi meg a tervek szerint.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!