A felnőtt lakosság készségeinek felmérésére készül Románia

2023. december 29. – 16:16

Másolás

Vágólapra másolva

Románia először vehet részt a 16 és 65 év közöttiek készségeinek értékelését szolgáló nemzetközi PIAAC-felmérésben, amit a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szervez, és jelenleg több mint 40 ország vagy területen gyűjtenek hozzá adatokat.

A PIAAC az olvasási, számolási, problémamegoldási készségeket, de a készségek családi életben, munkában, társadalomban történő felhasználását is méri. A legutóbbi adatgyűjtés 2018-ban kezdődött, az eredményeket pedig 2024-ben teszik közzé, de romániai minta ebben még nem lesz. Az Edupedu.ro szerint a romániai adatokat 2024 és 2029 között gyűjthetik, a felmérés költségei pedig 3,1 millió euróra rúgnának.

A diákok szerény PISA-eredményeiből kiindulva várhatóan a PIAAC romániai eredményei sem lesznek fényesek nemzetközi összehasonlításban, amiért a felmérés mégis hasznos lenne, az az, hogy segítene az ország gazdasági stratégiájának kidolgozásában, hangsúlyozta az Adevărulnak Dragoș Iliescu, az OECD szakértője.

Iliescu szerint Románia „nem végezte el a házifeladatát”, ami a munkaerőpiaci készségek felmérését illeti, nincsenek adatok arról, hogy például hány textilmérnök dolgozik az országban vagy hogy közülük hányan mennek nyugdíjba a következő tíz évben, vagy hogy mennyire van elöregedve például a tanári szakma. A PIAAC-felmérés ezekre a kérdésekre is választ ad, mondta.

Mircea Dumitru akadémikus, volt tanügyminiszter szerint a fontos kérdés az, hogy mihez kezd majd Románia az adatokkal, ha valóban elkészül a felmérés. A PIAAC-eredményekre alapozva ugyanis egy-egy ország kidolgozhatja a saját gazdasági profilját, munkaerőpiaci politikáját, hangsúlyozta.

A PIAAC-felmérés megszervezését a tanügyminisztérium és a munkaügyi minisztérium szervezi meg a tervek szerint.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!