Sikertelen volt Románia idei utolsó próbálkozása is arra, hogy csatlakozzon a schengeni térséghez

2023. december 24. – 14:02

Másolás

Vágólapra másolva

A december 22-én, péntek este a Brüsszelben ülésező uniós nagykövetek tudomásul vették, hogy Ausztria nem hajlandó hozzájárulni Románia felvételéhez a schengeni térségbe, írja az Rfi. Románia az idén még egy utolsó kísérletet tett arra, hogy rávegye Ausztriát a schengeni övezethez való csatlakozás jóváhagyására.

Az uniós nagykövetek azonban, uniós források szerint, megállapították, hogy Bécs továbbra is hajthatatlan.

Az Rfi szerint a feltételek adottak voltak (politikai megállapodás az EU migrációs paktumáról, amit Hollandia vétójának feloldása követett Bulgáriával szemben stb.), de Ausztria fenntartotta az ellenvetéseit.

A lap úgy véli, Bukarest próbálkozhat azzal, hogy 2024-ben blokkolja a migrációs paktumot, de az Európai Bíróság elé is viheti az ügyet.

Ugyanakkor a belga EU-elnökség 2024-ben várhatóan schengeni reformot fog követelni, azaz leállíthatja a schengeni bővítési folyamatot.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!