Hatvannapos hatósági felügyelet alá helyezték a székelyudvarhelyi falomlásban érintett cégvezetőt

2023. december 21. – 11:06

Másolás

Vágólapra másolva

A marosvásárhelyi bíróság szerda este elrendelte a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium beomlott bentlakásánál csatornázási munkálatokat végző cég ügyvezetőjének 60 napos hatósági felügyelet alá helyezését.

A bíróság elutasította a Maros megyei ítélőtáblai ügyészség indítványát László Szilveszter Sándor előzetes letartóztatásáról.

A hatósági felügyelet ideje alatt a gyanúsított csak bírósági engedéllyel hagyhatja el Hargita és Maros megyei területét, nem kommunikálhat a tanúkkal és a falomlás három sérültjével, illetve nem folytathat semmilyen tevékenységet a vállalkozásánál.

A marosvásárhelyi bíróság ítélete a kihirdetésétől számított 48 órán belül megfellebbezhető.

A Maros megyei ítélőtáblai ügyészség szerdán közölte, hogy a cégvezetőt az építkezések minőségi követelményeire vonatkozó törvény megsértésével, gondatlanságból elkövetett emberöléssel és gondatlanságból elkövetett testi sértéssel gyanúsítják.

Az ügyészség közleménye részletezi, hogy László Szilveszter Sándor által végzett beavatkozás nem volt engedélyezve. Hangsúlyozza, a 60 nap alatt semmilyen tevékenységet vagy megbízást nem végezhet az Lareno Fa Kft. társaságon belül. A kötelezettségek rosszhiszemű megszegése esetén a bírósági ellenőrzés intézkedését házi őrizet vagy előzetes letartóztatás válthatja fel.

A gyanúsított továbbá semmilyen módon nem közelítheti meg a tanúkat és a sérülteket, sem közvetlen, sem közvetett módon nem kommunikálhat velük.

Az ügyészség ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy ezek a tevékenységek semmilyen körülmények között nem sérthetik az ártatlanság vélelmének elvét.

A nyomozók szerint a cégvezető közvetlenül koordinálta a földmunkákat, és nem tartotta be a projektben meghatározott kvótákat. Arra kérte a munkásokat, hogy az alapozás aljáig több mint 2 méter mélységig ássanak, holott a tervekben meghatározott maximális mélység 1,10 méter volt, a munka megkezdése előtti tényleges talajszinttől számítva.

A munkálatokra az engedélyt a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal bocsátotta ki, azonban Zörgő Noémi szóvivő a Transtelexnek is elmondta, hogy az előírásokat a projektből nem tartották be. Zörgő szerint az urbanisztikai osztály által kibocsátott engedély alapján a 2,2 méter távolságban kellett volna ásni az épület falaitól. Hétfő délelőtt 10-kor kezdtek ásni, 15.30-ra be is fejezték a munkálatokat, délután négykor összeomlott az épület. Arról, hogy a mentés hogyan zajlott percről percre, itt írtunk.

A székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium bentlakásépületének egyik fala hétfőn délután omlott le. Négy tanuló a romok közé szorult, a 17 éves farkaslaki fiú életét vesztette, három lány kórházba került, egyikük állapota súlyos.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!