Kelemen Hunor: A jövő évi választások legnagyobb veszélye a szélsőjobboldal győzelme lehet

2023. december 19. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt nyilatkozta hétfő este a Digi24-nek, hogy a 2024-es választások 'legnagyobb veszélye' a szélsőjobb győzelme, ami 'semmi jót nem eredményezne Románia számára'. Kelemen azt is elmondta, hogy az RMDSZ saját jelöltet indít az államelnök-választásokon, de nem ő lesz a jelölt, írja az Agerpres.

'Nem térhetünk vissza a huszadik század harmincas éveinek legionárius, fasiszta ideológiájához' – jelentette ki az interjúban az RMDSZ elnöke, aki arra figyelmeztetett, hogy a parlamentben az utóbbi három évben gyakori a verbális agresszió, és Románia nem mehet ezen az úton a következő években. 'Ez minden közösség számára veszélyt hordoz magában' – szögezte le.

A politikus úgy vélekedett, a parlamenti szabályzatokon szigorítani kell, hogy véget vessenek a verbális agresszióknak és oda nem illő magatartásnak. A törvényhozók agresszív viselkedése ugyanis rossz példát mutat a lakosságnak.

Kelemen arról is beszélt, hogy a szélsőséges politikai alakulatok előretörését többek között az okozhatja, hogy az emberek 'dühösek', elvesztették a 'mainstream' pártokba vetett bizalmukat, mert azok túl sok olyan ígéretet tettek, amelyet nem tartottak be.

Ugyanakkor közölte: az RMDSZ saját jelöltet állít az államfőválasztásokon, de az nem ő lesz. 'Háromszor voltam jelölt, tudom, hogy kell végigvinni egy kampányt, de most máson a sor. Még nem tudom, ki lesz az, ezt az európai parlamenti választások után fogjuk eldönteni, valamikor jövő nyáron' – mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke azt is leszögezte: kizártnak tartja az AUR-ral való együttműködést.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!