Kelemen Hunor: A jövő évi választások legnagyobb veszélye a szélsőjobboldal győzelme lehet

2023. december 19. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök azt nyilatkozta hétfő este a Digi24-nek, hogy a 2024-es választások 'legnagyobb veszélye' a szélsőjobb győzelme, ami 'semmi jót nem eredményezne Románia számára'. Kelemen azt is elmondta, hogy az RMDSZ saját jelöltet indít az államelnök-választásokon, de nem ő lesz a jelölt, írja az Agerpres.

'Nem térhetünk vissza a huszadik század harmincas éveinek legionárius, fasiszta ideológiájához' – jelentette ki az interjúban az RMDSZ elnöke, aki arra figyelmeztetett, hogy a parlamentben az utóbbi három évben gyakori a verbális agresszió, és Románia nem mehet ezen az úton a következő években. 'Ez minden közösség számára veszélyt hordoz magában' – szögezte le.

A politikus úgy vélekedett, a parlamenti szabályzatokon szigorítani kell, hogy véget vessenek a verbális agresszióknak és oda nem illő magatartásnak. A törvényhozók agresszív viselkedése ugyanis rossz példát mutat a lakosságnak.

Kelemen arról is beszélt, hogy a szélsőséges politikai alakulatok előretörését többek között az okozhatja, hogy az emberek 'dühösek', elvesztették a 'mainstream' pártokba vetett bizalmukat, mert azok túl sok olyan ígéretet tettek, amelyet nem tartottak be.

Ugyanakkor közölte: az RMDSZ saját jelöltet állít az államfőválasztásokon, de az nem ő lesz. 'Háromszor voltam jelölt, tudom, hogy kell végigvinni egy kampányt, de most máson a sor. Még nem tudom, ki lesz az, ezt az európai parlamenti választások után fogjuk eldönteni, valamikor jövő nyáron' – mondta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke azt is leszögezte: kizártnak tartja az AUR-ral való együttműködést.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!