A PNL összevonná a helyhatósági választásokat és az elnökválasztást

2023. december 19. – 10:25

Másolás

Vágólapra másolva

Politikai források szerint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azt szeretné, ha a helyhatósági választásokat összekapcsolnák az elnökválasztás első fordulójával, és azt előrehoznák szeptemberre. Az idézett források szerint erről még nem egyeztettek a kormánykoalícióban, írja az Agerpres.

A PNL szerint ez lenne „az egyetlen alkotmányos variáns” a választások összevonására, tekintettel arra, hogy a parlamenti választások dátumát nem lehet elmozdítani. A források szerint jövő év februárjában várható döntés az említett választások időpontjáról.

A liberálisok számításai szerint ha az elnökválasztás első fordulóját szeptemberben tartják, a második fordulóra októberben kerülhet sor, és az új elnök akkor lépne hivatalba, amikor a jelenlegi államfő, Klaus Iohannis befejezi mandátumát.

A párthoz közel álló források azt is közölték, hogy a PNL önálló jelöltet tervez indítani az elnökválasztásokon, és Nicolae Ciucă a legesélyesebb. A helyhatósági választásokon bizonyos megyékben a liberálisok független jelölteket támogathatnak.

A források azt is elmondták, hogy a PNL a választások után ismét a Szociáldemokrata Párttal (PSD) léphet kormánykoalícióra, ugyanis 'matematikailag nincs más opció'. Az európai parlamenti választásokon a PNL kétmillió állampolgár szavazatát szeretné megkapni.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!