Az ortodox egyház is szankcionálná a korrupt papokat és püspököket

2023. december 17. – 16:26

Másolás

Vágólapra másolva

Egy belső korrupcióellenes ellenőrző szerv létrehozását tervezi a Román Ortodox Egyház (BOR) – írja a G4Media a BOR tájékoztatása alapján.

A portál szerint Daniel pátriárka, a Román Ortodox Egyház vezetője tett javaslatot egy belső ellenőrző szerv létrehozására. A javaslatcsomag ugyanakkor büntethetővé tenné a korrupciót és a befolyással való üzérkedést az egyházban. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis pátriárka nem szankcionálhatja a korrupt püspököket az egyházon belül. Jelenleg szinte semmilyen eszköze sincs arra, hogy elmozdítson hivatalából egy korrupt püspököt.

Ha a BOR Zsinat elfogadja a javaslatokat, akkor az ortodox pátriárkának első ízben lesz olyan eszköze, amellyel szankcionálni tudja a magas rangú tisztségviselők, papok korrupcióját.

Daniel pátriárka azután tett javaslatot a korrupciót és befolyással való üzérkedést büntető intézkedések bevezetésére, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a Recorder tényfeltárása nyomán befolyás vásárlásának gyanújával eljárást indított Teodosie, Konstanca érseke ellen.

Teodosie érsek a gyanú szerint 160 ezer lejt ígért egy üzletembernek, hogy az a befolyását latba vetve kijárja, hogy az egyházügyi államtitkárság 800 ezer lejjel támogassa a Konstancai Érsekség különböző építkezéseit vagy felújítási munkálatait. A beszélgetésen részt vett Teodosie tanácsadója is, aki szintén gyanúsított az ügyben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!