Az ortodox egyház is szankcionálná a korrupt papokat és püspököket

2023. december 17. – 16:26

Másolás

Vágólapra másolva

Egy belső korrupcióellenes ellenőrző szerv létrehozását tervezi a Román Ortodox Egyház (BOR) – írja a G4Media a BOR tájékoztatása alapján.

A portál szerint Daniel pátriárka, a Román Ortodox Egyház vezetője tett javaslatot egy belső ellenőrző szerv létrehozására. A javaslatcsomag ugyanakkor büntethetővé tenné a korrupciót és a befolyással való üzérkedést az egyházban. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis pátriárka nem szankcionálhatja a korrupt püspököket az egyházon belül. Jelenleg szinte semmilyen eszköze sincs arra, hogy elmozdítson hivatalából egy korrupt püspököt.

Ha a BOR Zsinat elfogadja a javaslatokat, akkor az ortodox pátriárkának első ízben lesz olyan eszköze, amellyel szankcionálni tudja a magas rangú tisztségviselők, papok korrupcióját.

Daniel pátriárka azután tett javaslatot a korrupciót és befolyással való üzérkedést büntető intézkedések bevezetésére, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a Recorder tényfeltárása nyomán befolyás vásárlásának gyanújával eljárást indított Teodosie, Konstanca érseke ellen.

Teodosie érsek a gyanú szerint 160 ezer lejt ígért egy üzletembernek, hogy az a befolyását latba vetve kijárja, hogy az egyházügyi államtitkárság 800 ezer lejjel támogassa a Konstancai Érsekség különböző építkezéseit vagy felújítási munkálatait. A beszélgetésen részt vett Teodosie tanácsadója is, aki szintén gyanúsított az ügyben.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!