Az USR több mint 400 módosító indítványt nyújt be 2024-es költségvetés tervezetéhez

2023. december 17. – 15:06

Másolás

Vágólapra másolva

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) több mint 400 módosító indítványt nyújt be 2024-es költségvetés tervezetéhez – írja az Agerpres az ellenzéki párt szóvivőjének, Ionuţ Moşteanunak a vasárnapi bejelentése alapján.

Az ellenzéki párt szóvivője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ezek az indítványok minden egyes költségvetési ágazatban „korrigálják a javítanivalókat”, és jelentős mértékben megfékezik a kormánypártok tervezett „rablásait”.

Moşteanu kijelentette, hogy a kormány költségvetési tervezetének semmi köze a gazdasági realitásokhoz és a társadalmi igényekhez, csupán a koalíció választási érdekeit szolgálja. Szerinte a pénzügyminisztérium legalább 20 milliárd lejjel túlbecsülte az állam jövő évi bevételeit, és 40 milliárd lejjel alulbecsülte a deficitet.

„A tervezet célja boldoggá tenni miniszterelnököt a választási év előtt, és biztosítani számára ezt a nagyszerű választási szórólapot, amelyet állami költségvetési törvénynek neveznek” – jegyezte meg a politikus.

Az USR ugyanakkor azt is bejelentette vasárnap, hogy alternatív költségvetés-tervezetet készít a 2024-es évre. A tájékoztatásuk szerint így kívánnak válaszolni a kormánypártoknak azokra a kritikáira, hogy az ellenzéknek nincsenek javaslatai a jövő évi állami büdzsé összeállítására.

„Elég az üres beszédből. Konkrét megoldásaink vannak egy erősebb, hatékonyabb államra. Az USR 2024-re javasolt költségvetése megmutatja majd, hogyan lehet megreformálni Romániát: az állam karcsúsításával, a kiadások és az adók csökkentésével, illetve a deficit ellenőrzésével” – idézte a közlemény Claudiu Năsui volt gazdasági minisztert.

A Pénzügyminisztérium a héten tette közzé a jövő évi költségvetés tervezetét. Eszerint a kormány 3,4%-os gazdasági növekedéssel, 6%-os átlagos éves inflációval és a GDP 5%-os hiányával számol. 586 milliárd lej feletti bevételre és 673 milliárd lej feletti kiadásra számít a kormány.

A tervezet szerint négy minisztérium jövőre kevesebb pénzből gazdálkodhat, mint idén, a forrásmegvonások a legnagyobb mértékben az energiaügyi minisztériumot érintik, amelynek jövő évi költségvetési előirányzata 7,617 milliárd lej, 42,25 százalékkal kisebb, mint 2023-ban. A beruházások és európai projektek minisztériumának előirányzata az idei évhez képest 38,47 százalékkal 8,667 milliárd lejre, az igazságügyi minisztériumé 2,22 százalékkal 3,036 milliárd lejre, az egészségügyi tárcáé pedig 18,46 százalékkal 19,405 milliárd lejre csökken.

A legnagyobb mértékben a pénzügyminisztérium költségvetési kerete növekedik, 65,62 százalékkal 9,968 milliárd lejre. Az oktatási tárca 50,07 százalékkal nagyobb összegből, 61,621 milliárd lejből gazdálkodhat, a családügyi minisztérium büdzséje pedig 41,41 százalékkal 363,174 millió lejre emelkedik. A jövő évi költségvetési tervezet részleteit ebben az anyagunkban foglaltuk össze.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!