Hiába ajánlott mást már a minisztérium is, a tűzijátéknak egyelőre nem nagyon van alternatívája szilveszterkor

Legfontosabb

2023. december 15. – 18:02

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány költségcsökkentő intézkedéseinek úgy tűnik, hogy pozitív hozadéka is van, Marosvásárhelyen már biztosan nem tartanak tűzijátékot miatta, sőt a durrogtatásnak is gátat szabna az önkormányzat. A romániai városok többségében ugyanakkor még mindig a tűzijáték a szabadtéri óévbúcsúztató ünnepség legnagyobb attrakciója, azzal együtt, hogy mostanra azért köztudott, a zaj megrémíti a kutyákat és megtizedeli a madárpopulációt, de még az embernek sem tesz jót, bármennyire is úgy tartotta a hiedelem, hogy „elijeszti a rosszat”.

A Transindexen korábban többször is foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy miért káros a tűzijáték az emberre, de soha nem árt felfrissíteni ezzel kapcsolatos tudásunkat. A mérések szerint a szilveszteri tűzijáték után mindig nő a szálló por koncentrációja, amely különböző légzőszervi megbetegedéseket okoz, mint pl. asztma, tüdőrák.

Német kutatók korábbi méréseiben bizonyították, hogy egész évben újév napján a legnagyobb a levegő finompor-terheltsége, számításaik szerint a rakéták által kilökött finompor mennyisége a közúti közlekedés okozta teljes évi mennyiség egyötödének felel meg. A környezetvédelmi minisztérium a tavalyi szilveszteri buli után is figyelmeztetett, a tűzijátékok jelentősen lerontották a levegő minőségét.

Az Országos Automatikus Levegőminőség-monitorozó Hálózat (RNMCA) által mért adatok szerint idén újév napján olyan mértékű határérték-túllépéseket regisztráltak, amelyek esetében a levegőminőség veszélyt jelenthet az emberi egészségre. A legnagyobb határérték-túllépéseket a fővárosban és Ilfov megyében regisztrálták, de néhány nagyvárosban, így Craiován, Brassóban és Kolozsváron szintén aggodalomra adtak okot a határérték-túllépések. A minisztérium államtitkára, Ionuţ Banciu már akkor is az alternatívákat javasolt, például a Taste of Transylvania fesztiválon is látott drónparádét vagy az Erdélyben korábban több helyen is alkalmazott fényfestést.

„Itt az ideje, hogy Románia is belépjen egy új korszakba, amely a tiszteleten és a befogadáson alapul” – mondta az államtitkár a tűzijátékról. És arról még nem is beszéltünk, hogy a tűzijáték nem csupán a levegő minőségét rontja, hanem zajszennyezés is keletkezik használatakor, és a szétszóródó részecskék a talajt és a vizeket is szennyezik.

Marosvásárhely már nemet mondott

A történethez hozzá tartozik, hogy Marosvásárhelyen már tavaly sem volt tűzijáték, lézerparádéval búcsúztatta az óévet a város. Portik Vilmos alpolgármester már akkor felvetette, hogy bizonytalan az idei szilveszteri tűzijáték sorsa, amikor a kormány az önkormányzatok költekezését korlátozó sürgősségi rendeletéről írtunk.

„A tűzijáték is olyan szolgáltatási kategória, amire a rendelet szerint az év első 9 hónapjának az átlagát költhetjük. Ez viszont esetünkben olyan csekély összeget jelent, amiért senki sem fogja vállalni, hogy ilyen szolgáltatást biztosít” – mondta akkor Portik.

A polgármesteri hivatal végül két nappal ezelőtt megerősítette, hogy tűzijáték és petárda nélkül telnek majd az ünnepek Marosvásárhelyen. Mint a Facebookon közölték, a tűzijátékhoz szükséges pénzt betervezték a költségvetésbe, de a kormány 2023/90-es számú sürgősségi rendeletének előírása korlátozza az év végi rendezvények szerevezésével kapcsolatos kiadásokat, amiben a tűzijáték is lebukott.

„Szintén a téli ünnepek kapcsán, a petárdák és tűzijátékok által okozott balesetek megelőzése érdekében, a Maros Megyei Prefektusi Hivatal 2023.12.08/3. számú határozatát követve, a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal idén nem bocsát ki köz- vagy magánterületen pirotechnikai termékek árusítására vonatkozó engedélyeket” – tették még hozzá.

Lézershow és ünnepi koncert Marosvásárhelyen, 2022. dec. 31-én – Fotó: Soós Zoltán Facebook-oldala
Lézershow és ünnepi koncert Marosvásárhelyen, 2022. dec. 31-én – Fotó: Soós Zoltán Facebook-oldala

Székelyudvarhelyen és Csíkszeredában nincs pénz alternatívára

A Hargita megyei település esetében is felmerült, hogy a kormány megszorításai/korlátozásai miatt elmarad a szilveszteri tűzijáték, de mint Zörgő Noémitől, az önkormányzat szóvivőjétől megtudtuk, idén lesz városi szilveszter a központban. A tavaly elmaradt az óévbúcsúztató (az önkormányzati testület elvette a pénzt erről az eseményről), idén pedig szigorú keretek közé helyezi az október végén megjelent sürgősségi kormányrendelet.

„Évek óta tervezzük kutya- és környezetbarát megoldás vásárlását, azonban mivel ezek jóval (négyszeres többlet) többe kerülnek, ezekre nem biztosított anyagi keretet az önkormányzati testület” – írta a válaszában. Az idei szilveszteri tűzijátékra összesen 35 ezer lejt fizetnek.

Idén ez lesz a második alkalom, amikor tűzijátékot szervez a város. Legutóbb az augusztus 20-i, Szent István-napi programunk végén volt hasonló parádé. Akkor a Kolozsvári Magyar Opera fergeteges szabadtéri koncertjét zárta ez a programpont, amely 50.000 lejbe került.

A csíkszeredai önkormányzat is drágának találta a tűzijáték alternatívájaként felmerülő lehetőségeket. „A tűzijáték helyett fényshow-ban, lézershow-ban is gondolkodott a város, ezeknek a költsége azonban jelentősen meghaladná a 20 ezer lejbe kerülő tűzijátékét” – írták a tájékoztatásukban, és egyben a kisállattartók megértését is kérik.

Csíkszeredában szilveszter estéjén így idén is lesz utcazene DJ-vel, éjfélkor pedig tűzijátékkal köszöntik az újévet. A csíkszeredai városvezetés tájékoztatása szerint ugyanakkor a 2023/90-es sürgősségi kormányrendelet kivételt tesz a szilveszteri rendezvényekkel.

Sepsiszentgyörgyön kétszer is lesz tűzijáték

Bár korábban többször is próbálkozott a tűzijáték elhagyásával, 2015 végén szilveszterkor lampionokat osztottak ki a Főtéren a szilveszterezők között, a Szent György Napok alkalmával 2016-ban lampioneregetéssel és a lézershow-val, tavaly lézershow-val és tűzshow-val próbálták helyettesíteni, a közönség tetszését nem nyerte el, mint fogalmaz az önkormányzat tájékoztatása „mivel a közönséggel majdnem egy szinten történt, ezért nem volt egyenlő élmény mindenki számára”

„Emiatt döntöttünk úgy, hogy egyelőre ezeket az alternatív megoldásokat elvetjük, mivel a szentgyörgyiek a hagyományosabb tűzijátékot sokkal jobban kedvelik, illetve a gyerekeknek is ez jelenti sokszor a legnagyobb élményt a városünnep és az újév esetében is a szülők visszajelzései alapján. Úgyhogy az idén szilveszterkor fel sem merült az, hogy helyettesítsük a tűzijátékot” – fogalmazott Vargha Fruzsina alpolgármester a válaszában.

Tűzijáték a tavalyi sepsiszentgyörgyi szilveszterkor – Fotó: Kristo-Gothárd Hunor / Sepsiszentgyörgy Önkormányzat
Tűzijáték a tavalyi sepsiszentgyörgyi szilveszterkor – Fotó: Kristo-Gothárd Hunor / Sepsiszentgyörgy Önkormányzat

A Kónya Ádám Művelődési Ház által szervezett idei szilveszteri utcabálon kétszer is puffogtatnak majd. Előbb a romániai idő szerinti éjfélkor lesz tűzijátékos újévköszöntő, majd Nagy Feró és a Beatrice fog koncertezni, amit a tervek szerint éjjel 1 órakor egy újabb tűzijátékkal szakítanak meg. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a korábbi években is kétszer tűzijátékoztak szilveszter éjszakáján. A rend kedvéért azt is hozzáteszem, hogy az utcabál egy Nicola-koncerttel kezdődik 23 órától.

A szilveszteri tűzijátékon kívül Sepsiszentgyörgyön a városnapok zárómozzanataként szoktak még tűzijátékot szervezni. Az év végi tűzijáték nem egészen 29 ezer lejbe fog kerülni.

Kolozsváron tűzijáték és az alternatívája is lesz

Kolozsváron már augusztus elején megszavazta a városi tanács az idei szilveszteri tűzijáték költségvetését. Eszerint a december elsejei és szilveszteri ünnepségekre összesen 900 ezer lejt szánt az önkormányzat. Ahogy fogalmaznak, Kolozsvár kulturális-művészeti események szempontjából Európa egyik jelentős városa lett, példaként az Untoldot, a TIFF-et és a Kolozsvári Magyar Napokat is említik, és azt szeretnék, ha a műsor is ennek az európai státusznak megfelelően alakulna Erdély szívében.

Ennek megfelelően nemcsak tűzijáték lesz a városban, hanem amit a tűzijáték alternatívájaként is el lehet képzelni. A tervek szerint az épületek fényfestésére 150 ezer lejt, a tűzijátékra és a drónshow-ra összesen 160 ezer lejt, lézeres és video mapping előadásra 180 ezer lejt szántak a két alkalomból összesen.

Brassó, Nagyvárad és Szatmárnémeti is tűzijátékkal ünneppel

A szatmári városvezetés már november közepén bejelentette, hogy idén is lesznek éjszakai koncertek szilveszterkor, és tűzijátékkal köszöntik az újévet. Sőt, halmozni is lehet az élvezeteket, idén premierként bevezetett óriáskerék szilveszterkor is forogni fog, így talán még a szálló porhoz is közelebb kerülhetnek

Brassóban úgy tervezik, hogy négy helyszínről indítják majd a rakétákat az éjféli látványossághoz, körülbelül 8 percig tart majd a durrogtatás, és legalább 50 pirotechnikai effektust használnak majd, többek között szomorúfűz, tűzhányó vagy épp pálma fantázianevű rakétákat. A Bihoreanul cikke szerint pedig a „szokásos látványos tűzijátékra” számíthat a közönség Nagyváradon.

Kézdivásárhely és más kisebb székelyföldi városokban rendszerint nem szerveznek tűzijátékot szilveszterkor.

(Megjegyzés: A csíkszeredai önkormányzat tájékoztatásával a cikk publikálása után frissítettük az összefoglalót.)

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!