A szilveszter éjszakáján rendezett tűzijátékok jelentősen rontották a levegő minőségét

2023. január 4. – 20:22

Másolás

Vágólapra másolva

A szilveszter éjszakáján rendezett tűzijátékok jelentősen lerontották a levegő minőségét, írja az Agerpres a környezetvédelmi minisztérium szerdai közleményére hivatkozva.

Ionuţ Banciu, a tárca államtitkára a közleményben rámutat, hogy az Országos Automatikus Levegőminőség-monitorozó Hálózat (RNMCA) által mért adatok szerint olyan mértékű határérték-túllépéseket regisztráltak, amelyek esetében a levegőminőség veszélyt jelenthet az emberi egészségre. A legnagyobb határérték-túllépéseket a fővárosban és Ilfov megyében regisztrálták, de néhány nagyvárosban, így Craiován, Brassóban és Kolozsváron szintén aggodalomra adtak okot a határérték-túllépések.

„Figyelembe véve a tűzijátékok kockázatait, világszerte keresik a fenntartható alternatívákat, hogy továbbra is élvezhessük az ünnepek varázsát, például a LED-es konstellációk, drónparádék, fényjátékok és fényvetítések vagy a biológiailag lebomló konfettik használatával. Itt az ideje, hogy Románia is belépjen egy új korszakba, amely a tiszteleten és a befogadáson alapul, és a minisztérium csapata folyamatosan vizsgálja a mindenki számára kedvező legjobb fenntartható lehetőségeket” – idézi a közlemény az államtitkárt.

A tűzijátékok által kibocsátott fő szennyező anyagok a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM10), illetve a PM2,5 részecskék, de nagy mértékben keletkeznek ultrafinom – 0,3 mikron alatti átmérőjű – részecskék vagy illékony szerves vegyületek is.

A tűzijátékok nem csupán a levegő minőségét rontják, hanem zajszennyezés is keletkezik használatukkor, és a szétszóródó részecskék a talajt és a vizeket is szennyezik – mutat még rá az államtitkár.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!