A szilveszter éjszakáján rendezett tűzijátékok jelentősen rontották a levegő minőségét

2023. január 4. – 20:22

Másolás

Vágólapra másolva

A szilveszter éjszakáján rendezett tűzijátékok jelentősen lerontották a levegő minőségét, írja az Agerpres a környezetvédelmi minisztérium szerdai közleményére hivatkozva.

Ionuţ Banciu, a tárca államtitkára a közleményben rámutat, hogy az Országos Automatikus Levegőminőség-monitorozó Hálózat (RNMCA) által mért adatok szerint olyan mértékű határérték-túllépéseket regisztráltak, amelyek esetében a levegőminőség veszélyt jelenthet az emberi egészségre. A legnagyobb határérték-túllépéseket a fővárosban és Ilfov megyében regisztrálták, de néhány nagyvárosban, így Craiován, Brassóban és Kolozsváron szintén aggodalomra adtak okot a határérték-túllépések.

„Figyelembe véve a tűzijátékok kockázatait, világszerte keresik a fenntartható alternatívákat, hogy továbbra is élvezhessük az ünnepek varázsát, például a LED-es konstellációk, drónparádék, fényjátékok és fényvetítések vagy a biológiailag lebomló konfettik használatával. Itt az ideje, hogy Románia is belépjen egy új korszakba, amely a tiszteleten és a befogadáson alapul, és a minisztérium csapata folyamatosan vizsgálja a mindenki számára kedvező legjobb fenntartható lehetőségeket” – idézi a közlemény az államtitkárt.

A tűzijátékok által kibocsátott fő szennyező anyagok a 10 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM10), illetve a PM2,5 részecskék, de nagy mértékben keletkeznek ultrafinom – 0,3 mikron alatti átmérőjű – részecskék vagy illékony szerves vegyületek is.

A tűzijátékok nem csupán a levegő minőségét rontják, hanem zajszennyezés is keletkezik használatukkor, és a szétszóródó részecskék a talajt és a vizeket is szennyezik – mutat még rá az államtitkár.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!