A román rendőrség BMW-vásárlásának ügyében fellebbezett a DNA-nál Cristian Ghinea

2023. december 14. – 11:35

A román rendőrség BMW-vásárlásának ügyében fellebbezett a DNA-nál Cristian Ghinea
Cristian Ghinea a DNA székháza előtt, 2023. dec. 14-én – Fotó: Octav Ganea / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Érthetetlen, hogy miért nem emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) a román rendőrség BMW-vásárlásának ügyében, állítja Cristian Ghinea, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közpolitikákért felelős osztályának vezetője, volt európai alapokért felelős miniszter, aki csütörtökön fellebbezett a döntés ellen.

Ghinea a DNA székháza előtt arról beszélt, hogy 14 oldalon bizonyítja a benyújtott fellebbezésben, hogy az ügyhöz kirendelt ügyész nem végzett elég alapos munkát, hogy ezzel Lucian Bode volt belügyminisztert védje. Mint mondta, a BMW-dosszié ejtése azért is érthetetlen, mert a volt szociáldemokrata elnököt, Liviu Dragneát érintő Teldrum-ügy, amikor szintén egy adott pályázóra szabták a közbeszerzési feltételeket, bíróság elé került. „A PSD-s Teldrum-ügy bíróság elé kerülhet, de a PNL-s BMW-ügy nem?” – tette fel a kérdést Ghinea.

2022 szeptemberében vált nyilvánossá, hogy az Országos Rendőr-felügyelőség minimum 300 / maximum 600 BMW gépkocsit vásárol az Automobile Bavaria Kft-től, amelyet Klaus Iohannis elnök barátja, Michael Schmidt vezet. A szerződés értéke 98 millió lej (közel 20 millió euró). Az Europol európai rendőr szakszervezet azzal vádolta a belügyminisztériumot, hogy „dedikált” közbeszerzési pályázatot írt ki, mert a tenderfüzetben szereplő kritériumok miatt csak bizonyos BMW-modellek jöhettek szóba.

Lucian Bode akkori belügyminiszter ellen egyszerű indítványt nyújtott be az USR és a Jobboldal Ereje, de ezt a képviselőház elutasította. Az ügyben eljárás indult a DNA-nál, de az ügyészség november 16-án úgy döntött, hogy nem emelnek vádat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!