Közeledik az év vége, támogasd céged adójának egy részével idén is a Transtelexet!

2023. december 13. – 12:50

Másolás

Vágólapra másolva

Bár tavaly óta a vállalkozások utólag is felajánlhatják befizetett adójuk egy részét civil szervezeteknek, továbbra is egyszerűbb és gyorsabb az aktuális évben intézni, és közvetlenül a kiválasztott szervezetnek utalni a támogatást. Pár egyszerű lépésben mutatjuk, hogy mit kell tenned, ha vállalkozó vagy, és a Transtelex működését szeretnéd segíteni az adód egy részével.

Számba venni is nehéz, hogy milyen változások elé néznek a vállalkozások jövő év elejétől, az biztos, hogy alig lesz olyan cég, amelyet nem érintenek az érvénybe lépő adó- és munkaügyi, valamint adminisztratív változások. Bár a kormány tervei között szerepelt a szponzorációs rendszer átalakítása, kvázi szigorítása is, erre egyelőre nem került sor, így továbbra is a korábbi keretek között élhetnek a cégek a szponzorálás lehetőségével, amelynek lényege, hogy a Romániában bejegyzett cégek a fizetendő adójuk egy részét szponzorációra fordíthatják, amennyiben olyan civil szervezetet támogatnak ezzel, amely szerepel az adóhatóság nyilvántartásában, és az összeg nem haladja meg a következő értékeket:

– a profitadót (16%) fizető vállalkozások esetében az üzleti forgalmuk 0,75 százaléka vagy a profitadójuk 20 százaléka közül a kisebb összeget,

– a mikroadózó vállalkozások (1 vagy 3%) pedig a forgalmi adójuk 20%-át.

Ha szimpatikusak a Transtelex által felvállalt értékek, és te is hozzájárulnál az erdélyi magyar független sajtó fennmaradásához, kérünk, élj ezzel a lehetőséggel, és támogasd munkánkat egy olyan összeggel, amit egyébként is befizetnél az államkasszába adó formájában.

A céges támogatásokat a Transtelex Média Egyesületre tudjuk fogadni, amely a szerkesztőség tagjai által működtetett nonprofit egyesület, és fő célja a szabad sajtó támogatása. A tavalyi év hasonló időszakában közzétett felhívásunk óta valamivel több, mint 11.000 lej érkezett be az egyesületünk számlájára szponzoráció formájában, ezt az alapvető adminisztratív költségeken túl külső munkatársaink honoráriumára, valamint olyan rendezvények szervezési költségeire fordítjuk, mint amilyen a Transtelex Dialóg. Azoknak a vállalkozásoknak, akik az elmúlt egy évben éltek ezzel a lehetőséggel, ezúton is nagyon köszönjük!

Mit kell tenned, ha ilyen formában támogatnád a Transtelexet?

  • Töltsd le innen a szponzorációs szerződés tervezetét, amely már tartalmazza a Transtelex Média Egyesület adatait.
  • Töltsd ki a céged adataival, valamint azzal az összeggel, amellyel támogatni szeretnéd a Transtelexet. A pontos összegről mindenképp egyeztess a könyvelőddel!
  • A szerződés egy aláírt példányát juttasd el nekünk a [email protected] címre.
  • Utald át az összeget a egyesületünk bankszámlájára, amelyet a szerződésben is feltüntettünk, vagy egyeztessünk egy személyes találkozót, ha készpénzben szeretnéd eljuttatni nekünk ezt az összeget és nyugtát kapni róla.

Ezzel a lehetőséggel az év folyamán bármikor lehet élni, a profitadót fizető vállalatok a teljes 2023-as évre, valamint a mikroadózó vállalkozások a negyedik negyedévre vonatkozó szponzorációkat tehát december 31-ig utalhatják át az egyesületünknek, a szerződéskötést követően.

Mi a teendő, ha tavaly nem éltél ezzel a lehetőséggel?

A tavalyi évtől kezdődően már nem csak az aktuális évre, de az előző évre befizetett adó egy részét is át lehet irányítani civil szervezetek számára. Amennyiben a 2022-es éves adód szponzorációra fordítható keretét nem használtad fel tavaly év végéig, még rendelkezhetsz róla december 25-ig. Ehhez az adóhatósághoz (ANAF) szükséges beküldeni egy nyilatkozatot (177-es formanyomtatvány), amelyben a cég megjelöli azt a szervezetet, amelyet támogatni szeretne az előző évben befizetett adójának egy részével. Így ha 2022-ben nem éltél ezzel a lehetőséggel, vagy nem használtad fel a teljes összeget, amelyet szponzorációra fordíthattál volna, még megteheted, ha eljuttatod az ANAF-hoz a 177-es nyilatkozatot. Fontos azonban, hogy ebben az esetben is szponzorációs szerződést kell kötni a támogatott szervezettel. Ha a Transtelexnek irányítanád át a tavalyi évre befizetett adód egy részét, a lépések a következők:

  • Innen töltheted le az előre kitöltött szerződéstervezetet.
  • A cégadatokkal és az összeggel kitöltött szerződést küldd el nekünk a [email protected] címre.
  • A szerződésben szereplő egyesületi adatainkat felhasználva a könyvelőddel töltsétek ki a 177-es formanyomtatványt, majd küldjétek be az adóhatóságnak 2023. december 25-ig. Mivel az az összeg, amiről ilyen formában rendelkezel, már befizetésre került, annak átutalását az egyesületünk számára az adóhatóság intézi.

Vállalkozásom van, létezik más lehetőség is, amivel támogathatom a Transtelexet? Igen, hirdess nálunk!

Amennyiben szimpatikus a célunk és a küldetésünk, illetve minél nagyobb számú olvasóhoz szeretnéd eljuttatni vállalkozásod hírét, akkor nyugodtan válassz minket, hiszen nemcsak Erdélyből, hanem Magyarországról és Nyugat-Európából is rengeteg magyar olvasó kattint az oldalunkra. Az általános médiaajánlatunkat ezen az oldalon találod, de ha érdekel ez a lehetőség, mindenképp vedd fel velünk a kapcsolatot, ugyanis alkalmi és mennyiségi kedvezményekkel, valamint speciális reklámformátumokkal is készülünk a következő időszakra!

Bármilyen kérdésed lenne a fentiek kapcsán vagy ha plusz információkra, segítségre van szükséged, írj nekünk bátran a [email protected] címre, vagy hívd a +40 740 019 933-as számot.

Köszönjük, ha továbbra is olvasol és támogatsz minket!

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!