A miniszterelnök szerint a közalkalmazottaknak 5 százalékkal nőni fog a bére

2023. december 11. – 13:28

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu kormányfő hétfőn bejelentette, hogy a közméltóságok kivételével minden közalkalmazottnak 5 százalékkal nőni fog a bére jövő évtől, írja az Agerpres.

Ciolacu a Szociáldemokrata Párt (PSD) központi székhelyén beszélt erről a 2024-es állami költségvetés tervezete kapcsán. Elmondta még, hogy a GDP (bruttó hazai termék) 7,3 százalékát beruházásokra fogják fordítani, Románia történelmében ez lesz az eddigi legmagasabb beruházási büdzsé.

Az oktatási ágazat szintén rekord szintű, a GDP 4,1 százalékát kitevő költségvetésből gazdálkodhat – hangsúlyozta.

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy az országos helyreállítási tervben (PNRR) is közel 12 milliárd euró áll rendelkezésre az oktatási rendszer infrastrukturális beruházásaira.

A pedagógusok fizetését firtató kérdésre a kormányfő azt válaszolta, hogy a szakszervezeti vezetőkkel közösen fognak dönteni erről a következő napokban.

Elmondása szerint a szállításügyi tárcának is jelentősen, 30 százalékkal nő jövő évben a büdzséje, az egészségügyi minisztériumé pedig közel 26 százalékkal. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak is nő a költségvetése, 12 milliárd euró lesz jövőre, azonban jól meg kell nézni, hogyan és mire költik ezt a pénzt, mert „elege lett” a médiában folyamatosan megjelenő hírekből, melyek szerint nincs pénz gyógyszerekre, nem kaptak pénzt a kórházak, nincs pénz az egészségügyi programokra. Ciolacu szerint ezért prioritást jelent a CNAS digitalizálása, hogy pontosan nyomon lehessen követni, mire költik a pénzt, hogyan kezelik az alapokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!