Peráthelyezési kérelemmel próbálta megúszni a börtönbüntetést Cherecheş, nem jött össze

2023. december 7. – 17:53

Másolás

Vágólapra másolva

A legfelsőbb bíróság elutasította csütörtökön Cătălin Cherecheş ügyvédeinek igénylését, amelyben a volt nagybányai polgármester büntetőperének az áthelyezését kérte. A legfelsőbb bíróság döntése jogerős, írja az Agerpres.

Ha a testület jóváhagyta volna a peráthelyezési kérelmet, a fellebbviteli szakaszban kimondott ítéletet semmisnek nyilvánították volna, és egy másik bíróságnak újra kellett volna tárgyalnia az ügyet. Így Cherecheş nagy eséllyel megmenekült volna a büntetéstől, jövő tavasszal ugyanis elévült volna a bűncselekmény, amellyel vádolják.

Az ügyvédek többek között arra hivatkoztak a peráthelyezési kérelemben, hogy a Cherecheş perében az ítéletet kimondó bírói testület tagja volt az a Georgiana Rodica Farcaş Hîngan is, akit a politikus anyósa megpróbált megvesztegetni egy enyhébb büntetés vagy felmentő ítélet reményében. Az eset után Georgiana Rodica Farcaş Hîngan kérte, hogy zárják ki a testületből, de a kérését elutasították.

Cătălin Cherecheşt vesztegetés többrendbeli elfogadása miatt öt év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a kolozsvári táblabíróság november 24-én. A jogerős ítélet kihirdetésének napján Cherecheş egy rokonának érvényes személyi igazolványát felmutatva a petei határátkelőn keresztül elhagyta az országot. Néhány nappal később Németországban elfogták és őrizetbe vették, a kiadatási eljárás még folyamatban van.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!