Mircea Geoană vezeti a román elnökjelöltek toplistáját, és Diana Șoșoacă beelőzte Simiont

2023. december 7. – 10:21

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO főtitkárhelyettese, Mircea Geoană 26,2 százalékkal az első helyen áll az elnökválasztáson szavazni szándékozók preferenciáit illetően, őt Marcel Ciolacu, Diana Șoșoacă, George Simion és Nicolae Ciucă követi – derül ki az INSCOP által a News.ro megbízásából készített felmérésből. Ha Geoană nem indul, Ciolacu a szavazatok 27,4%-ával az első helyen állna, őt Șoșoacă, Simion és Ciucă követné.

Egy 1-től 10-ig terjedő skálán, ahol az 1 azt jelenti, hogy „biztosan nem” fogok szavazni, a 10 pedig azt, hogy „biztosan igen” fogok szavazni, a románok 13 százaléka választotta az 1-est, 6,2 százalék az 5-öst, 57,6 százaléka pedig a 10-est.

Az első forgatókönyvben, amely megismétli a szeptemberi mérést, a következő potenciális jelöltek szerepeltek a listán: Mircea Geoană (független), Marcel Ciolacu (PSD), Diana Șoșoacă (SOS Románia), George Simion (AUR), Nicolae Ciucă (PNL), Cătălin Drulă (USR), Dacian Ciolos (REPER) és Kelemen Hunor (RMDSZ).

Azok közül, akik kifejezték preferenciájukat a listán szereplő jelöltek valamelyikére, akár azt mondták, hogy szavaznának, akár nem (a teljes minta 83,1%-a)

  • a választók 26,2%-a Mircea Geoanăra (független) szavazna (szemben a teljes minta 25,1%-ával). 3% 2023 szeptemberében),
  • 20,8% Marcel Ciolacura (PSD) (szemben a 2023 szeptemberében mért 19,5%-kal),
  • 14,4% Diana Șoșoacăra (SOS) (szemben a 2023 szeptemberében mért 10,1%-kal) és
  • 14% George Simionra (AUR) (szemben a 2023 szeptemberében mért 18,7%-kal).
  • Nicolae Ciucăt a választók 12,1%-a választaná (szemben a 2023. szeptemberi 11,2%-kal),
  • Cătălin Drulăt (USR) pedig 4,2% (szemben a 2023. szeptemberi 5,6%-kal).
  • Dacian Ciolost (REPER) a választók 3,9%-a választaná (szemben a 2023. szeptemberi 4,1%-kal),
  • Kelemen Hunort (UDMR) pedig 2,4% (szemben a 2023. szeptemberi 2,7%-kal). 1,9% mondja, hogy más jelöltre szavazna (szemben a 2023. szeptemberi 2,8%-kal).

A második forgatókönyvben ugyanazok a jelöltek szerepeltek a listán, a függetlenként induló Mircea Geoana kivételével. Ebben az esetben a Szociáldemokrata Párt vezetője vette át a lista vezetését, és második helyre az SOS vezetője, Diana Șoșoacă került. A pontos számok így alakultak: a választók 27,4%-a Marcel Ciolacura (PSD), 19,1%-a Diana Șoșoacăra (SOS) és 18%-a George Simionra (AUR) szavazna. 14,1%-a Nicolae Ciucăra és 7,1%-a Cătălin Drulăra (USR) szavazna. Dacian Ciolost (REPER) a választók 6,7%-a, Kelemen Hunort (UDMR) pedig 2,7%-a választaná. 4,9% mondta azt, hogy más jelöltre szavazna.

„Az INSCOP Research két szavazási forgatókönyvet tesztelt az elnökválasztásra: az egyikben csak a főbb politikai pártok vezetői szerepelnek jelöltként, a másikban pedig Mircea Geoană független jelöltként indul a politikai vezetők mellett. Ahogy közeledünk az elnökválasztáshoz, és a potenciális jelöltek száma növekszik, úgy fog változni az ezekben a szociológiai felmérésekben tesztelt személyek listája is. Szeptemberhez képest Mircea Geoană, Marcel Ciolacu és Nicolae Ciucă esetében enyhe növekedést látunk a szavazási szándékban, de Diana Șoșoacă esetében is nagyobb növekedést, ami korrelál a George Simionra vonatkozó szavazási szándék csökkenésével. Alapvetően, akárcsak a politikai pártokra való szavazás esetében, azt látjuk, hogy Diana Șoșoacă és George Simion a választók ugyanazon szegmensében versenyeznek, ami azt jelenti, hogy az egyik javára történő növekedés automatikusan a másik szavazási szándékának csökkenéséhez vezet” – mondta Remus Ștefureac, az INSCOP Research igazgatója.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!