Ha vasárnap tartanák a parlamenti választásokat a PSD nyerné, és Șoșoaca pártja bejutna a parlamentbe

2023. december 4. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Ha vasárnap tartanák a parlamenti választásokat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) a szavazatok 30,2%-át, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) mindössze 0,6 százalékkal lemaradva a Nemzeti Liberális Párttól (PNL, 20,1%) a szavazatok 19,5%-át szerezné meg. Diana Șoșoaca pártja, az S.O.S. átlépné a parlamentbe jutáshoz szükséges 5%-os küszöböt (5,2%), derül ki az INSCOP által a news.ro megbízásából készített legfrissebb közvélemény-kutatásból.

A parlamenti választásra való bejutás felmérése – Forrás: ISNCOP / News.ro
A parlamenti választásra való bejutás felmérése – Forrás: ISNCOP / News.ro

A romániai lakosság 11,9 százaléka szavazna a Mentsétek meg Romániát Szövetségre (USR), míg az RMDSZ jelenleg a 4,9 százalékon áll, ami még nem jelent gondot a Szövetségnek, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint amúgy is választást és nem statisztikát kell nyerni.

Victor Ponta egykori pártja, a Pro Románia (2%) nem jutna be a parlamentbe, ahogy az USR-vel együttműködő Népi Mozgalom Pártja (PMP) sem a maga 1,9 százalékával.

Az adatokat november 20-27. között gyűjtötték CATI-módszerrel (telefonos interjúk), kérdőíves megkérdezéssel. Az egyszerű, rétegzett minta nagysága 1100 fő, amely a 18 éves és idősebb romániai nem intézményesített lakosság jelentős szociodemográfiai kategóriái (nem, életkor, foglalkozás) szerint reprezentatív. Az adatok maximálisan megengedett hibája ± 2,95% 95%-os megbízhatósági szinten.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!