Ha vasárnap tartanák a parlamenti választásokat a PSD nyerné, és Șoșoaca pártja bejutna a parlamentbe

2023. december 4. – 10:54

Másolás

Vágólapra másolva

Ha vasárnap tartanák a parlamenti választásokat, a Szociáldemokrata Párt (PSD) a szavazatok 30,2%-át, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) mindössze 0,6 százalékkal lemaradva a Nemzeti Liberális Párttól (PNL, 20,1%) a szavazatok 19,5%-át szerezné meg. Diana Șoșoaca pártja, az S.O.S. átlépné a parlamentbe jutáshoz szükséges 5%-os küszöböt (5,2%), derül ki az INSCOP által a news.ro megbízásából készített legfrissebb közvélemény-kutatásból.

A parlamenti választásra való bejutás felmérése – Forrás: ISNCOP / News.ro
A parlamenti választásra való bejutás felmérése – Forrás: ISNCOP / News.ro

A romániai lakosság 11,9 százaléka szavazna a Mentsétek meg Romániát Szövetségre (USR), míg az RMDSZ jelenleg a 4,9 százalékon áll, ami még nem jelent gondot a Szövetségnek, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szerint amúgy is választást és nem statisztikát kell nyerni.

Victor Ponta egykori pártja, a Pro Románia (2%) nem jutna be a parlamentbe, ahogy az USR-vel együttműködő Népi Mozgalom Pártja (PMP) sem a maga 1,9 százalékával.

Az adatokat november 20-27. között gyűjtötték CATI-módszerrel (telefonos interjúk), kérdőíves megkérdezéssel. Az egyszerű, rétegzett minta nagysága 1100 fő, amely a 18 éves és idősebb romániai nem intézményesített lakosság jelentős szociodemográfiai kategóriái (nem, életkor, foglalkozás) szerint reprezentatív. Az adatok maximálisan megengedett hibája ± 2,95% 95%-os megbízhatósági szinten.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!