Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint Románia nem áll készen egy független elnökre, kritikával illette Mircea Geoanăt

2023. december 3. – 10:02

Másolás

Vágólapra másolva

Marcel Ciolacu a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint Románia nem áll készen egy független elnökre, és úgy véli nem is kellene „erőltetni”, hogy Mircea Geoană NATO főtitkár-helyettes legyen az elnök.

A PSD-elnöke szerint a világ megváltozott, a romániaiak is sokat változtak, és most kötelességük lépést tartani egy olyan dinamikával, amivel még soha nem találkoztak, illetve néhány regionális és globális geostratégiai kihívással, egy olyan generációval, amelyik hátulról nyomul, amelyik egyre nehezebben érti őket, és azzal is, hogy mindeközben egy csomó román külföldre megy munkát vállalni.

„Nem jöhetsz ide, hogy 1992-1996-os olcsó trükkökkel támassz igényt arra, hogy te legyél Románia leendő elnöke. Ez egy másfajta kihívás, Romániának más a valósága, teljesen más, minden megváltozott” – mondta Marcel Ciolacu a Realitatea Plus műsorában.

Arra a kérdésre, hogy kizárt-e, hogy Mircea Geoană a PSD színeiben induljon, a szociáldemokrata vezető azt válaszolta, soha semmit nem zár ki. Ciolacu azt sem zárja ki, hogy ő legyen a PSD államfőjelöltje. Szerinte ez az európai választások után válik el.

A miniszterelnök a PSD-PNL közös elnökjelöltjének lehetőségétől sem zárkózott el. Szerinte ehhez előbb a romániaiaknak el kellene hinniük, hogy egy közös jelölt indokolt lenne, különben azt fogják hinni, hogy ez egy trükk, hogy hatalmon maradjanak. Az idejük azonban fogytán van erre.

Mircea Geoană 2019 óta az észak-atlanti katonai szervezet (NATO) főtitkár-helyettese, 2015 a Szociáldemokrata Párt elnöke volt. A felmérések szerint Geoană jelenleg a legesélyesebb politikus Romániában, hogy államfő legyen. Ha ő lenne a PSD-jelöltje, akkor a párt nagy eséllyel indulna a választáson, amin az utóbbi időben inkább a Nemzeti Liberális Párt jelöltjei győzedelmeskedtek.

A szociáldemokrata beállítottságú politikus december 1-je alkalmából idézte fel azokat a történelmi pillanatokat, amikor Romániának lehetősége nyílt a fejlődésre. Szerinte a romániaiak most is egy ilyen lehetőség előtt álnak, és sorsdöntő lesz, hogy a Nemzeti Ideára emlékezni fognak-e, mert ez dönti el majd, hogy újra össze tudnak-e fogni és megadják-e Romániának az esélyt az újrakezdésre.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!