Nem indít bírósági eljárást Parászka Boróka és Kiss Dénes újságírók bántalmazási ügyében az ügyészség

2023. december 2. – 17:10

Másolás

Vágólapra másolva

Jogerős döntést hozott a Parászka Boróka és Kiss Dénes újságírók ügyében a Marosvásárhelyi Bíróság mellett működő Ügyészség. A tanúk meghallgatása után az ügyészség bizonyítékok hiányában úgy döntött, lezárja az ügyet, és nem indít bírósági eljárást. Parászka Borókának húsz nap állt a rendelkezésére ahhoz, hogy fellebbezzen, ezt nem tette meg.

Az eset szereplői továbbra is ragaszkodnak eredeti álláspontjukhoz. Parászka Boróka ahhoz, hogy bántalmazás áldozata volt, Kiss pedig ahhoz, hogy nem történt tettlegesség.

Mindkét újságíró Facebook-oldalán reagált a három évvel ezelőtti ügy jogerős ítéletére. Kiss Dénes véleménye itt olvasható el.

Parászka Boróka azt írta ki a Facebookra, az ügyészség néhány hete bizonyítékok hiányában arról értesítette, hogy lezárja az ügyet, és felkérték, vonja vissza a panaszát, amit nem tett meg.

Az újságíró azt mondta, a fellebbezés lehetőségével azért sem élt, mert nem bízott abban, hogy ügyét érdemben kivizsgálnák, mert úgy látta az ügyészség több hasonló ügyben nem megfelelően járt el. Ezúttal is, emelte ki Parászka, az lett volna a normális, ha az ügyészség a helyszínen rekonstruálja a történteket, de ezt nem tette meg.

Kiss a helyszínelés elmaradásával kapcsolatban azt mondta, ha Parászka fellebbezett volna 20 napon belül, akkor a bíróságra kerülhetett volna az ügy, ahol Parászka vagy Kiss kérhette volna a rekonstrukciót, a helyszínelést. Mivel az újságíró nem fellebbezett, „az igazság eme kapuja végleg bebetonozódott, mert senki sem kérheti immár”.

Az ügyészségi határozat így foglalja össze a tényállást: „A bűnvádi dossziéban Kiss Dénes gyanúsítottal kapcsolatban rendelkezésre álló bizonyítékok nem elegendőek az ártatlanság vélelmének felülbírálatához, nem állapítható meg meggyőződéssel, hogy a bántalmazási cselekményeket a gyanúsított követte el. A sértett fél állításait nem támasztják alá egyéb bizonyítékok, a törvényszéki orvosi látlelet megerősíti ugyan, hogy kisebb méretű fizikai sérüléseket szenvedett el, ám nem lehetett egyértelműen megállapítani ezeknek a keletkezési körülményeit, ugyanakkor a kihallgatott tanúk vallomása nem igazolja, hogy a cselekményt a gyanúsított követte el”.

Parászka rávilágított, azért nem fellebbezett, mert belefáradt abba, hogy az idejét a családja és a munkája helyett kihallgatói szobákban töltse. Az elmúlt három év alatt ugyanis további fenyegetések, bántalmazások érték. Volt amelyikben polgári peres eljárást indított – és megnyerte. Volt amelyikben hivatalból indított eljárást az ügyészség, ez jelenleg is tart.

„Végezetül: újságírók százait verik halálra, gyilkolják meg nem évente, hanem hónapról hónapra. Ma, most is, amíg ezt írom, újságírók fognak meghalni. Ilyen körülmények között az, hogy falhoz szorítanak, a kezemet roncsolják – az nem számít jelentős dolognak. Része a mindennapjainknak. Nem jó, nem elfogadható, de nem abban a korban élünk, amikor ezen meg kellene lepődni. Együtt kell élni ezzel az élménnyel, és azzal is, hogy tényleges segítség nincs, vagy nagyon ritkán van” – írta a Facebookon az újságíró.

Hozzátette, örömmel nyugtázta, hogy mióta nyilvánosságra hozta ezt az esetet, Kiss Dénes kerüli őt és már nem zaklatja.

Kiss Dénes a történtek miatt rágalmazási pert indít Parászka Boróka ellen, mert állítása szerint lejáratás és hitelrontás áldozata lett.

Bevallása szerint sok volt és leendő riportalany, kulturális alkotó elfordult tőle, munkája pedig emiatt jelentősen megnehezült. „A rágalmazási pert nemcsak önmagamért indítom. Azokért is, akik bíztak bennem, megkerestek és kitartásra bátorítottak, pénzt akartak gyűjteni az ügyvédi költségekre. (…) Azokért, akik hasonló, nyilvános lejáratás áldozataivá váltak, de nem volt anyagi lehetőségük a bírósági harchoz. (…) De mindenek előtt azok ellen fogok harcolni, időt, energiát és pénzt áldozni, akik a mások bántalmazása, abúzusa által kiváltott együttérzést csatornázzák be ravaszul kifundált áldozati szerepjátékukba” – fogalmazott a rádiós újságíró.

Parászka Boróka 2020. április 18-án tett feljelentést a Marosvásárhelyi Rádió másik munkatársa, Kiss Dénes ellen, aki a vád szerint fizikailag bántalmazta Parászka Borókát a Marosvásárhelyi Rádió épületében. Parászkának a történtek miatt a bal karján véraláfutás jelent meg. Parászka a bántalmazás után orvosi látleletet kért, és feljelentést tett. Az esetet az újságíró Facebook oldalán hozta nyilvánosságra. Az incidens kapcsán azt is elmondta, hogy kollégája 7 éve zaklatja őt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!