December 1-től a 19 és 45 év közötti nőknek is támogatott a HPV elleni oltás

2023. december 1. – 11:18

Másolás

Vágólapra másolva

A korábbi ígéreteknek megfelelően december 1-től a 19 és 45 év közötti nők 50 százalékban támogatott áron vásárolhatják meg a HPV elleni oltást Romániában, jelentette be Facebook-oldalán Alexandru Rafila egyészségügyi miniszter. A 11 és 19 év közötti lányoknak és fiúknak az oltás ingyenes.

A méhnyakrák a második leggyakoribb elhalálozást okozó betegség a mellrák után a romániai nők körében, és az európai országok közül Románia élen jár a méhnyakrák előfordulási arányát illetően, évente több mint 4300 nőt diagnosztizálnak ezzel a betegséggel, és szinte 2000 méhnyakrákkal diagnosztizált romániai nő hal meg évente, derül ki az Adevărul korábbi összefoglalójából.

A humán papillomavírus (HPV) elleni oltás akkor működik a leghatékonyabban, ha még a vírusnak való kitettség, azaz az aktív szexuális élet elkezdése előtt adják be, de sokat segít később is. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a 25 év feletti nőknek mindenképp ajánlott rendszeres méhnyakrákszűrést végezni, attól függetlenül, hogy megkapták-e az oltást vagy sem.

A statisztikai adatok szerint a fiúk több mint fele elkapja a vírust élete során, és ha nem is betegszik meg tőle, hordozóvá válik. A HPV nem csak méhnyakrákot, hanem a férfiakat is érintő rákos megbetegedést is okozhat.

A Román Szülészeti és Nőgyógyászati Társaság adataira hivatkozva az Euronews azt írta, hogy 2020 és 2023 között csak valamivel több mint 150 ezer lány kapta meg a HPV elleni oltást Romániában.

A teljes oltottsághoz 15 év felett három dózis szükséges, egy adag ára pedig mintegy 600 lej.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!