A fiúkra és a 18-45 év közötti nőkre is kiterjesztené az Egészségügyi Minisztérium a HPV elleni oltás kompenzálását

2023. április 21. – 20:41

A fiúkra és a 18-45 év közötti nőkre is kiterjesztené az Egészségügyi Minisztérium a HPV elleni oltás kompenzálását
Egy fiatal kapja meg HPV elleni oltást Hollandiában, 2023. március 3-án – Fotó: Ramon van Flymen / ANP MAG / ANP via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az év végére már a fiúk, illetve a 18-45 év közötti nők is (részben) kompenzáltan kaphatnak humán papillomavírus (HPV) elleni oltást – nyilatkozta az egészségügyi miniszter, Alexandru Rafila a news.ro portálnak.

A miniszter tájékoztatása szerint a közelmúltban benyújtottak egy törvényjavaslatot, ami szabályozza a vakcinák kompenzálását. Elmondása szerint továbbra is azt szeretnék elsősorban, hogy a serdülő lányokat (11 – 18 év közötti) oltsák be vele, ezért ők teljes kompenzációban részesülnek, tehát ingyenesen megkaphatják az oltást, ha azt a szülő vagy a gyám kérésére felírja a családorvos. Ugyanakkor azt tervezik, hogy más kategóriákra is kiterjesztenék a kompenzációt. Így a 18-45 év közötti nők és a fiúk is kedvezményesen juthatnánk az oltáshoz. Jelenleg a gyógyszertárakban a HPV elleni oltást 600 lejért lehet megvásárolni. A miniszter szerint a nők és fiúk esetében is a családorvosok írhatják fel a receptet, amellyel kompenzált áron, tehát kedvezményesen vásárolhatják meg az oltáshoz az érintettek. „Legalább lehetőséget szeretnénk adni a szülőknek, hogy beoltassák a fiaikat” – mondta a miniszter, aki szerint még nincsenek kidolgozva a részletek a fiúk oltásával kapcsolatban, így a korosztályról sem beszélt, akik így juthatnak oltáshoz. „Van egy oltástani bizottság, amely a nemzetközi tapasztalatok alapján fogja ezt megtenni (meghatározni a korosztályt – szerk.)” – mondta Rafila.

Az intézkedés célja, hogy megfékezze a HPV terjedését, ami különböző rákos megbetegedéskét okoz. A méhnyakrák például egy olyan rákos megbetegedés, amelyet gyakorlatilag minden esetben a HPV-vel való megfertőződés okoz. A A megelőző vakcina gyakorlatilag kizárja, hogy a nőknél ilyen rákos megbetegedés alakuljon ki. Rafila azt mondta, a vakcina iránti kereslet jelentősen megnőtt, az utóbbi két hónapban 11 ezer lányt oltottak be.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!