A fiúkra és a 18-45 év közötti nőkre is kiterjesztené az Egészségügyi Minisztérium a HPV elleni oltás kompenzálását

2023. április 21. – 20:41

A fiúkra és a 18-45 év közötti nőkre is kiterjesztené az Egészségügyi Minisztérium a HPV elleni oltás kompenzálását
Egy fiatal kapja meg HPV elleni oltást Hollandiában, 2023. március 3-án – Fotó: Ramon van Flymen / ANP MAG / ANP via AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az év végére már a fiúk, illetve a 18-45 év közötti nők is (részben) kompenzáltan kaphatnak humán papillomavírus (HPV) elleni oltást – nyilatkozta az egészségügyi miniszter, Alexandru Rafila a news.ro portálnak.

A miniszter tájékoztatása szerint a közelmúltban benyújtottak egy törvényjavaslatot, ami szabályozza a vakcinák kompenzálását. Elmondása szerint továbbra is azt szeretnék elsősorban, hogy a serdülő lányokat (11 – 18 év közötti) oltsák be vele, ezért ők teljes kompenzációban részesülnek, tehát ingyenesen megkaphatják az oltást, ha azt a szülő vagy a gyám kérésére felírja a családorvos. Ugyanakkor azt tervezik, hogy más kategóriákra is kiterjesztenék a kompenzációt. Így a 18-45 év közötti nők és a fiúk is kedvezményesen juthatnánk az oltáshoz. Jelenleg a gyógyszertárakban a HPV elleni oltást 600 lejért lehet megvásárolni. A miniszter szerint a nők és fiúk esetében is a családorvosok írhatják fel a receptet, amellyel kompenzált áron, tehát kedvezményesen vásárolhatják meg az oltáshoz az érintettek. „Legalább lehetőséget szeretnénk adni a szülőknek, hogy beoltassák a fiaikat” – mondta a miniszter, aki szerint még nincsenek kidolgozva a részletek a fiúk oltásával kapcsolatban, így a korosztályról sem beszélt, akik így juthatnak oltáshoz. „Van egy oltástani bizottság, amely a nemzetközi tapasztalatok alapján fogja ezt megtenni (meghatározni a korosztályt – szerk.)” – mondta Rafila.

Az intézkedés célja, hogy megfékezze a HPV terjedését, ami különböző rákos megbetegedéskét okoz. A méhnyakrák például egy olyan rákos megbetegedés, amelyet gyakorlatilag minden esetben a HPV-vel való megfertőződés okoz. A A megelőző vakcina gyakorlatilag kizárja, hogy a nőknél ilyen rákos megbetegedés alakuljon ki. Rafila azt mondta, a vakcina iránti kereslet jelentősen megnőtt, az utóbbi két hónapban 11 ezer lányt oltottak be.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!