Megnyitották Bukarest autópálya-körgyűrűjének első elkészült szakaszát

2023. november 30. – 11:41

Másolás

Vágólapra másolva

Fél évvel az átadási határidő előtt megnyitották a forgalom előtt szerdán Bukarest A0-s jelzésű autópálya-körgyűrűjének első tízkilométeres szakaszát, írja az MTI.

A román aszfaltkirályként emlegetett Dorinel Umbrarescu építkezési vállalkozó által ellenőrzött, az ország számos más autópályáját is építő román UMB vállalat valójában az A0-s sztráda egy 19 kilométeres szakaszát befejezte, de ebből egyelőre csak a Bukarest-Ploiesti közötti DN1-es országút és a szintén Ploiestire vezető A3-as autópálya közötti tízkilométeres részt lehet használni. Az A0-s sztrádának a moldvai országrész felé vezető DN2-es országúttal kapcsolatot teremtő – egy török cég által épített – csomópontja még nem készült el.

Az UMB az előirányzott 22 helyett 15 hónap alatt építette meg ezt a 19 kilométeres sztrádaszakaszt, áfa nélkül 832 millió lejért (63,2 milliárd forint). A több mint száz kilométeres autópálya-körgyűrűnek mind a hét szakaszán megkezdődött az építkezés. A Bukarestet körülvevő sztráda várhatóan 2026-ra készül el teljesen.

A fővárost egy országút-körgyűrű is körülveszi, a vasúti gyűrű mentén, de ezt mindmáig nem sikerült mindenütt négysávosra bővíteni és a hatalmas teherautóforgalom miatt az ország legveszélyesebb útjának számít, ahol a halálos balesetek aránya duplája az országos átlagnak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!