A szenátus megszavazta Florin Cîţu mentelmi jogának megvonását

2023. november 29. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

A szenátus plénuma szerdán jóváhagyta a Florin Cîţu volt kormányfő elleni büntetőeljárás elindításának jóváhagyására vonatkozó ügyészségi igénylést, írta az Agerpres. A jelenleg szenátori tisztséget betöltő Cîţu ellen hivatali visszaélés gyanújával vizsgálódna a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a koronavírus-vakcinák beszerzésével kapcsolatos ügyben.

A titkos szavazáson 90 igen és két nem voksot regisztráltak.

Cîţu a plénum előtt kijelentette, hogy miniszterelnöki hatáskörét „a román törvényeknek megfelelően” gyakorolta.

Nicolae Ciucă szenátusi elnök és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője múlt héten arról beszélt, hogy ez az ügy ártott a párt megítélésének is. Arra a kérdésre, hogy bízik-e a volt kormányfő ártatlanságában, azt válaszolta: az igazságszolgáltatásban bízik. Ciucă elmondta azt is, hogy beszélt már az ügyről Florin Cîţuval, aki közölte vele, hogy ki fog lépni a PNL szenátusi frakciójából. Ezt a pártelnök helyes, felelős döntésnek nevezte.

A DNA múlt csütörtökön közölte: kéri az elnöki hivatal és a szenátus jóváhagyását ahhoz, hogy büntetőeljárást indíthasson három hivatali visszaéléssel gyanúsított személy ellen a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésével kapcsolatos ügyben. A gyanúsítottak Florin Cîţu volt kormányfő, illetve Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!