A szenátus megszavazta Florin Cîţu mentelmi jogának megvonását

2023. november 29. – 14:24

Másolás

Vágólapra másolva

A szenátus plénuma szerdán jóváhagyta a Florin Cîţu volt kormányfő elleni büntetőeljárás elindításának jóváhagyására vonatkozó ügyészségi igénylést, írta az Agerpres. A jelenleg szenátori tisztséget betöltő Cîţu ellen hivatali visszaélés gyanújával vizsgálódna a korrupcióellenes ügyészség (DNA) a koronavírus-vakcinák beszerzésével kapcsolatos ügyben.

A titkos szavazáson 90 igen és két nem voksot regisztráltak.

Cîţu a plénum előtt kijelentette, hogy miniszterelnöki hatáskörét „a román törvényeknek megfelelően” gyakorolta.

Nicolae Ciucă szenátusi elnök és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője múlt héten arról beszélt, hogy ez az ügy ártott a párt megítélésének is. Arra a kérdésre, hogy bízik-e a volt kormányfő ártatlanságában, azt válaszolta: az igazságszolgáltatásban bízik. Ciucă elmondta azt is, hogy beszélt már az ügyről Florin Cîţuval, aki közölte vele, hogy ki fog lépni a PNL szenátusi frakciójából. Ezt a pártelnök helyes, felelős döntésnek nevezte.

A DNA múlt csütörtökön közölte: kéri az elnöki hivatal és a szenátus jóváhagyását ahhoz, hogy büntetőeljárást indíthasson három hivatali visszaéléssel gyanúsított személy ellen a koronavírus elleni oltóanyagok beszerzésével kapcsolatos ügyben. A gyanúsítottak Florin Cîţu volt kormányfő, illetve Vlad Voiculescu és Ioana Mihăilă volt egészségügyi miniszterek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!