Vizsgálja a rendőrség a szexuális visszaélésekkel gyanúsított csíkszeredai történelemtanár ügyét

2023. november 28. – 15:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Hargita megyei rendőrség kedden bejelentette, hogy vizsgálatot indítottak annak a pedagógusnak és volt RMDSZ-es városi tanácsosnak az ügyében, akit azzal vádolnak az egykori tanítványai, hogy a csíkszeredai Márton Áron Gimnázium történelemtanáraként szexuálisan visszaélt több diákjával, írja az Agerpres.

Maria Plumbu, a Hargita megyei rendőrség szóvivője elmondta, nem érkezett feljelentés az ügyben, a rendőrség a nyilvánosság elé került információk alapján indított vizsgálatot.

„Miután a nyilvános térben megjelentek olyan információk, amelyek szerint egy férfi, egy csíkszeredai középiskola volt tanára szexuálisan zaklatta a diákjait, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság nyomozást folytat az ügy részleteinek megállapítása érdekében” – írják közleményükben.

A szexuális visszaélésekről a pedagógus több volt tanítványa számolt be névtelenül az Átlátszó Erdély oknyomozó portálnak. A két részben megjelent tényfeltáró riport rövid összefoglalóját itt közöltük. Azóta pedig a Márton Áron Gimnázium volt diákjai az Orbán Zsolt egykori tanárukhoz írt levelet is közzétettük. Az ügy kapcsán Váradi Izabella A cinkosság oktatásjogi lehetőségei. Széljegyzetek az abúzus kapcsán című írása is megjelent a Transtelexen.

Orbán Zsolt augusztustól már nem tanára a Márton Áron Gimnáziumnak, munkaszerződését saját kérésére felfüggesztették, és november elején lemondott az RMDSZ-es városi tanácsosi mandátumáról is. Az iskola aligazgatója, György Géza kedden a sajtónak elmondta, hogy 2018-as kinevezésétől mostanig nem volt tudomása a sajtóban megjelent esetekről, és a gimnázium vezetőségének sem jelentette senki a feltételezett szexuális visszaéléseket.

Az aligazgató közlése szerint hétfőn belső vizsgálat indult az ügyben. Ezt megelőzően szombaton egy tanári értekezleten az iskola pedagógusai kifejtették a véleményüket a sajtóban megjelentekről. Kedden pedig újabb tanári értekezletet tartanak, amelyen az ügy tisztázását szolgáló további lépésekről döntenek.

György Géza elmondta, hogy magánemberként, aligazgatóként és kollégaként is meglepték a volt tanártársa elleni vádak, amelyek valóban súlyosak, ha megalapozottaknak bizonyulnak.

Kérdésre válaszolva kijelentette, hogy a megvádolt volt kollégáját jó tanárnak tartották a diákok, sokan felnéztek rá, és színvonalas oktatói munkát végzett. Csak jókat tudnék róla mondani – tette hozzá az aligazgató.

Beszélt arról is, hogy a megvádolt tanár maga kérte személyes okokra hivatkozva a munkaszerződése egy éves felfüggesztését, azt nem jelezte, hogy tényfeltáró cikk készül róla.

A történelemtanár 15 évig tevékenykedett városi tanácsosként az RMDSZ színeiben, november elején azonban lemondott a mandátumáról és kilépett az RMDSZ-ből is. Korodi Attila polgármester ezzel kapcsolatban a sajtónak elmondta, a pedagógus azzal indokolta döntését: nem szeretné, hogy a magánéleti ügyei befolyásolják az önkormányzat tevékenységét.

Az elöljáró kifejtette, hogy sokkolták a sajtóban megjelentek, és hatósági vizsgálatot lát szükségesnek ebben az ügyben. „Engem is megdöbbentett, amit a sajtóban olvastam. Először akkor érkezett egy erős jelzés, amikor két-három héttel ezelőtt a vizsgálatot végző kiadvány (...) feltette az első kérdéseket, megdöbbentett, hogy milyen helyzet állt elő. Egyszerűen ezt a tényfeltárást tovább kell vinni, és el kell végezni az intézményi ankétot, mert elfogadhatatlan, hogy az iskolák általában elhallgassák ezeket az információkat, és mellőzzék a belső vizsgálatokat. Az ügy végére kell járni, hogy mindenki, magam is, mert én is szülő vagyok, biztonságban érezze gyerekét az oktatási intézményben” – idézi Korodi Attilát a G4Media.

Sajtóinformációk szerint a szexuális visszaélésekkel megvádolt tanár jelenleg a Székelyföld Labdarúgó Akadémia tanulmányi igazgatója. A pedagógus a napokban levelet tett közzé egy magyar hírportálon, amelyben visszautasította a vádakat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!