A vizsgálatok szerint nem ételmérgezés okozta a murgeni-i pszichiátriai kórház betegeinek rosszullétét és halálát

2023. november 28. – 16:23

Másolás

Vágólapra másolva

A murgeni-i pszichiátriai kórházban három beteg halálával és több tucatnyi másik páciens megbetegedésével kapcsolatban eddig elvégzett mikrobiológiai eredmények nem utalnak ételmérgezésre – jelentette ki a Digi24 szerint Alexandru Rafila egészségügyi miniszter kedden.

A toxikológiai vizsgálatok, amelyek tegnap érkeztek meg, azt mutatják, hogy az emberek nem nyeltek le mérgező anyagokat vagy felesleges gyógyszereket.

A Higiéniai és Állategészségügyi Közegészségügyi Intézet hétfőn elküldte a Murgeni Pszichiátriai Kórházban vett minták részeredményeit, amelyek szintén nem utaltak olyan toxinok vagy veszélyes baktériumok jelenlétére, amelyek a betegek halálát okozhatták volna. A Vaslui Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Igazgatóság (DSVSA) képviselői az eredményeket eljuttatták az Egészségügyi Minisztériumnak, amely megerősítette az összes eredményt.

A múlt héten a murgeni-i kórházba felvett három beteg meghalt, egy másik pedig súlyos állapotban került a bârladi „Elena Beldiman” Városi Sürgősségi Kórházba. Ezt követően több emésztési tünetekkel küzdő beteget szállítottak Vaslui, Bârlad és Iași kórházaiba. A betegek, valamint az egészségügyi egység alkalmazottai állítólag kedden egy helyi kolostor által biztosított halalapú ételt fogyasztottak. A betegek emellett a kórház munkatársai által egy Bârlad városában található üzletből vásárolt halkonzervet is vacsoráztak.

A Vaslui megyei állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági igazgatóság (DSVSA) a floreşti-i kolostort negyvenezer lejre büntette.

Mikrobiológiai mintákat, élelmiszermintákat és vízmintákat is vettek, mivel a hatóságok szerint a murgeni-i kórház vízellátása is szennyezett lehet. A rendőrök bűnügyi eljárást indítottak az ügyben gondatlanságból elkövetett emberölés és gondatlanságból elkövetett testi sértés miatt.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!