Több mint 300 ezer fogyasztónál szünetel az áramellátás a hóvihar miatt

2023. november 26. – 16:42

Másolás

Vágólapra másolva

314 ezer fogyasztónál nincs áram, öt megyében minden megyei utat lezártak a viharos időjárás miatt, tájékoztatott Raed Arafat, a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője vasárnap a DIGI24 hírtelevízióban.

Brăila, Călărași, Konstanca, Galac és Tulcea megyében minden megyei utat lezártak, hogy egyetlen autós se ragadjon az úton, emellett tíz megyében további 46 útszakaszt, valamint az A2-es autópálya egy részét is lezárták. 53 vonatjáratot töröltek a zord időjárás miatt, a Brăila megyei Lacu Sărat és Traian megállók között egy vonat elakadt a meghibásodott mozdony miatt, ezen kívül több vonat késik, sorolta Arafat.

A belügyi államtitkár szerint súlyos egészségügyi problémával nem találkoztak, de azokon a területeken, amelyeket az első- és a másodfokú riasztás érint, sokan kérnek segítséget a katasztrófavédelemtől amiatt, hogy a behavazódott utakon ragadtak az autóikkal. A katasztrófavédelem, a csendőrség, a rendőrség és az útügyi hatóság közösen dolgozik a problémák elhárításán, de megnehezíti a dolgukat az, hogy sokan nem hajlandóak hátrahagyni az autóikat, a járművek elszállítása pedig egyelőre nem lehetséges. „Jelenleg az a prioritás, hogy az embereket biztonságba helyezzék” – mondta Arafat.

A DSU vezetője arról is beszámolt, hogy 12 megye 412 településén szünetel az áramszolgáltatás, Argeș, Bákó, Brăila, Buzău, Călărași, Konstanca, Galac, Hargita, Ialomița, Teleorman, Tulcea és Vrancea megyében mintegy 314 ezer fogyasztó maradt áram nélkül. A hatóságok dolgoznak a vezetéket javításán, illetve helyenként generátorokkal biztosítják a létfontosságú szükségletek, például az ivóvízszolgáltatás ellátását.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) vasárnap vörös jelzésű hóviharriasztást adott ki Konstanca, Tulcea, Galac és Brăila megye több településére, ez 16 óráig érvényes. A sűrű havazás és a több mint 90-100 kilométer/órás sebességű széllökések miatt a látótávolság majdnem nullára csökkent, írta az Agerpres.

Vasárnap este 8 óráig ugyanakkor hatályban van egy másodfokú (narancssárga jelzésű) hóviharriasztás Munténia keleti és északkeleti részében, Dobrudzsában, Moldva déli felében, a Déli-Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban.

Az említett időszakban Munténia keleti és északkeleti részében, Dobrudzsában és Moldva déli felében sűrű havazásra és hóviharokra kell számítani. A szél 85-90 kilométer/órás sebességgel is fújhat, a látótávolság 50 méter alá csökken. A Déli-Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban szintén havazik és hóviharokra kell számítani, a szél akár 90-100 kilométeres sebességgel fújhat óránként.

Az ANM ugyanakkor egy elsőfokú (sárga) riasztást is kiadott korábban, amely vasárnap este 8 óráig érvényes Olténia nyugati és déli részében, Munténia déli felében, Moldva északi felében és helyenként Erdélyben. Ezeken a területeken szintén erősebb szélfúvás várható, a légmozgások sebessége elérheti az 50-65 kilométert óránként, és helyenként hóviharra és a látótávolságra lecsökkenésére is számítani lehet.

Vasárnap reggel egy másik azonnal hatályos vörös jelzésű hóviharriasztás is érvényben volt Konstanca, Tulcea, Brăila, Buzău, Ialomiţa és Călăraşi megyében.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!