Spontán sztrájkba kezdtek szerdán a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács munkatársai

2023. november 22. – 12:58

Másolás

Vágólapra másolva

Spontán sztrájkba kezdtek szerda délelőtt a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) munkatársai – írja a G4Media. Az intézmény dologozói elégedetlenek a fizetésükkel.

Azt állítják, hogy a 153/2017-es törvény hatálybalépése óta fizetés tekintetében az intézmény alkalmazottai hátrányba kerültek a központi közigazgatás más intézményeiben dolgozó kollégáikkal szemben, ami „mély elégedetlenséget okozott és okoz”. Állításuk szerint azzal, hogy alsóbb köztisztviselői kategóriába kerültek, nagyon nagyok lettek a bérkülönbségek is. Mivel eddig mind a CNSAS munkatársai, mind a szerkeszervezetek, mind a CNSAS vezetősége által bérügyekben indított lépések kudarccal végződtek, szerdán figyelmeztető sztrájkba kezdtek.

„Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ez a helyzet állandósuljon” – írták a portálnak elküldött közleményükben. Az alkalmazottak az alapbérük 25%-os, illetve a káros körülmények miatt járó bérpótlékük 15%-os megemelését követelik.

Szerdán nemcsak a CNSAS alkalmazottai sztrájkoltak, munkaügyi minisztérium alárendeltségében működő intézmények alkalmazottai is figyelmeztető sztrájkot tartottak. Tegnap a mentősök szakszervezeteinek vezetői kezdtek éhségsztrájkba az új nyugdíjtörvény miatt.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!