Ciolacu szerint 2024-ben 250 km-rel nő a romániai autópályák és gyorsforgalmi utak hossza

2023. november 22. – 14:16

Másolás

Vágólapra másolva

2024-ben közel 250 kilométer autópálya és gyorsforgalmi út készül el – jelentette be szerdán Marcel Ciolacu az Agerpres szerint.

A kormányfő Sorin Grindeanu szállításügyi miniszterrel közösen vett részt az A7-es (moldvai) autópálya Ploieşti és Buzău közötti szakasza kivitelezési szerződésének aláírásán.

„Grindeanu úr és csapata idén még közel 60 kilométer sztráda kivitelezéséről ír alá szerződést, 100 kilométer autópályát és gyorsforgalmi utat pedig használatba ad. Nagyon régóta nem történt ilyesmi Romániában. Örvendek, hogy sikerült újraindítani a nagy infrastruktúra-fejlesztéseket” – jelentette ki Ciolacu.

Hozzátette: a moldvai autópálya szerepel az országos helyreállítási tervben (PNRR), és teljes egészében uniós forrásokból épül.

Emlékeztetett ugyanakkor, hogy tavaly is jelen volt Buzăuban Sorin Grindeanuval együtt a moldvai autópálya első szakasza kivitelezési szerződésének aláírásán. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy a miniszternek és csapatának sikerült egy év alatt kiírnia és véglegesítenie a versenytárgyalást a sztráda mind a 13 szakaszának kivitelezéséről, és jelenleg ezek a sztrádaszakaszok a megvalósítás különböző fázisaiban vannak.

„Információim szerint csak a 2. szakaszon van némi késés, de ott is bejelentették, hogy megpróbálják behozni a késedelmet. Az összes többi szakasz esetében a kivitelezők az ütemterv szerint haladnak, sőt néhol előbbre vannak” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Az észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak és Szilágynagyfalu közötti szakaszának átadása óta meghaladja az ezer kilométert a romániai autópálya-hálózat hossza, de az országnak a területéhez és a népességéhez arányítva legalább háromszor ekkora korszerű úthálózatra lenne szüksége, ráadásul az autósok bosszúságára a már elkészült szakaszok jelentős része mindössze néhány kilométeres „csonkokból” áll.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!