Jóváhagyta a kormány a bukaresti holokausztmúzeum létrehozásának műszaki és pénzügyi terveit

2023. november 17. – 17:05

Másolás

Vágólapra másolva

A bukaresti holokausztmúzeum létrehozásának műszaki-pénzügyi terveiről fogadott el határozatot csütörtöki ülésén a román kormány, írta meg az MTI.

Az intézményt Bukarest belvárosában, a Banloc-Goodrich gumiabroncsokat gyártó társaság 1943-46 között épült – jelenleg állami tulajdonban lévő, ám évek óta üresen álló, lepusztult – egykori székházában rendezik be, mintegy tízezer négyzetméternyi területen. A történelmi épület rehabilitálásának és a múzeum létrehozásnak 268 millió lejre becsült költségeit részben – 87,8 millió lej értékben – az Európa Unió helyreállítási alapjából fedezik.

Marcel Ciolacu miniszterelnök a kormányülés elején azt mondta: örül, hogy az általa vezetett kabinetnek a „kultúrára is sikerül időt szakítania”. Úgy értékelte, hogy a bukaresti holokausztmúzeum megvalósítása nemcsak jelentős kulturális mérföldkő lesz, hanem a bukaresti Victoriei sugárút is visszakapja ezáltal egy „építészeti gyöngyszemét”.

Kiemelte: a holokausztmúzeum fontos eszköz lesz a diszkrimináció és az antiszemitizmus elleni küzdelemben, olyan időszakban, amikor ez a jelenség egyre gyakrabban érezteti hatását Európában és a világban.

A román parlament 2019-ben fogadott el törvényt a Zsidók és a Holokauszt Nemzeti Történeti Múzeumának megalapításáról, és azt ünnepélyes külsőségek közepette, a holokauszt romániai emléknapja – a bukovinai deportálások kezdetének évfordulója – alkalmából hirdette ki Klaus Iohannis államfő a zsidó hitközség, illetve a román törvényhozás tagjai és a Bukarestben akkreditált külképviseletek vezetői jelenlétében.

A bukaresti holokausztmúzeum megtervezésével az Elie Wiesel Országos Holokausztkutató Intézetet bízták meg. Az intézmény célja a romániai zsidó közösségek történelmének, kultúrájának és hagyományainak megismertetése lesz. Az állandó kiállítás központjában a zsidóság Románia modernizációs történetében betöltött szerepe áll majd. A múzeumban kulturális, oktatási és kutatási célokat szolgáló multifunkcionális médiaközpont is helyet kap.

Az országos helyreállítási terv (PNRR) részeként a tervek szerint több erdélyi múzeum létrehozását is finanszíroznák, többek között Sepsiszentgyörgyön a kommunista diktatúra kegyetlenségeit bemutató múzeum épül, az Erdélyi Nemzeti Történeti Múzeum pedig szászfenesi épülettel bővül. Az eredeti tervek szerint Marosvásárhelyen fotómúzeumot hoztak volna létre, de úgy tűnik, hogy ez végül nem ebből a forrásból valósul meg.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!