Elfogadta a szenátus a nyugdíjtörvényt, bár nem lehet tudni, honnan lesz pénz a megígért emelésre

2023. november 15. – 09:36

Elfogadta a szenátus a nyugdíjtörvényt, bár nem lehet tudni, honnan lesz pénz a megígért emelésre
A nyugdíjtörvényről vitáznak és szavaznak a Szenátusban, 2023. nov. 14-én – Fotó: George Calin / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Elfogadta kedd este a szenátus az új nyugdíjtörvény kormány által beterjesztett tervezetét, amelynek értelmében jövőre több mint 4,7 millió személy nyugdíját számolják újra. A jogszabályjavaslat 85 támogató és hat elutasító szavazatot kapott, 19 szenátor tartózkodott. A szenátus által elfogadott módosító indítványok többségét a kormánypártok terjesztették be. A tervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként, írja az Agerpres.

Az RMDSZ is bejelentette, hogy megszavazta a nyugdíjtörvényt. „Az RMDSZ támogatja a nyugdíjak emelését, ezért megszavaztuk a nyugdíjrendszert szabályozó új törvényt” – nyilatkozta Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője.

A szenátor szerint azért szavazták meg, mert a párt számára „a család, és annak minden tagja fontos. Ezért támogattuk a nyugdíjak megemelését előíró jogszabálytervezetet.” A frakcióvezető hozzátette: a továbbiakban a kormány és a pénzügyminisztérium feladata megtalálni az új törvény előírásainak életbeléptetéséhez szükséges költségvetési erőforrásokat.

2024-ben tehát, az úgynevezett szuperválasztási évben, amikor négyszer kell a szavazófülkékbe vonulni, kétszer lesz nyugdíjemelés, év elején 13,8%-kal nő a nyugdíjpont értéke, szeptember elsején pedig újabb emelésre lehet számítani.

Fontos hangsúlyozni, hogy a szenátus anélkül fogadta el a kormánynak a nyugdíjemelésről szóló törvényjavaslatát, hogy a törvényjavaslatban az államháztartási törvény által előírtak szerint a költségvetési hatásról rendelkeztek volna, és anélkül, hogy az emelések finanszírozási forrását nyilvánosságra hozták volna.

A törvényjavaslat a döntéshozó testület, a képviselőház elé kerül. A tervezetet a PSD-PNL koalícióban kialakult feszültségek után fogadták el, miután a liberálisok kifogásolták, hogy nincs megnevezve a finanszírozás forrása. Azaz, nem tudni, honnan varázsolja elő a kormány azt az óriási összeget, amely szükséges lesz 2024-ben a megígért nyugdíjemeléshez, olyan körülmények között, hogy már idén is óriási deficittel küszködött.

Nemcsak a liberális pénzügyminiszter akadt ki ezen, a feszültség hatására a kormánykoalíció két vezetője, Marcel Ciolacu miniszterelnök, a PSD elnöke és Nicolae Ciucă, a PNL elnöke négyszemközti megbeszélésen egyeztetett, hogy megoldást találjanak a PSD által elhatározott és a PNL által végül jóváhagyott nyugdíjemelés által kiváltott botrányra.

A tervezet értelmében több mint 4,7 millió kedvezményezett nyugdíját új képlet alapján számítják újra.

Négyórás egyeztetés után a két pártelnök hétfő este külön-külön jelentette be egy-egy bejegyzésben a Facebook-oldalán, hogy „minden kérdést tisztáztak”, közös nyilatkozat, ahogy elvárható volna egy koalíciótól, nem volt.

A törvényjavaslatot azonban kedden pozitívan véleményezték a bizottságokban is.

Marius-Ilie Stanciu munkaügyi államtitkár bejelentette, hogy a plusz költségvetési teher 25 milliárd lejre rúg, ebből 15 milliárdra a nyugdíjpont 13,8-as indexálásához, 10 milliárdra pedig a szeptember 1-jétől érvényes újraszámoláshoz lesz szükség. Emellett Nicolae Ciucă szenátusi elnök elmondta, hogy az általa látott elemzés szerint a 2025-ös évre vonatkozó költségvetési vonzata a megemelt nyugdíjaknak 33,1 milliárd lej lesz.

A szenátus által kedden elfogadott tervezet 2021-ig a nyugdíjpont fokozatos emelését írja elő, az alábbiak szerint:

2019 – 1265 lej,

2020 – 1.775 lej,

2021 – 1 875 lej.

2022-től a referenciapont értékét évente az inflációs rátához és a bruttó átlagkereset reálnövekedésének 50 százalékával indexálják.

A nyugdíjpont a bruttó átlagkereset 45%-át fogja elérni, az adóterhek megtérülésének figyelembevétele nélkül, a kormányprogram elfogadásakor hatályos adójogszabályok szerint – írja a Szabad Európa portál.

A munkaügyi miniszter, Simona Bucura Oprescu is megerősítette, hogy a nyugdíjak első ütemben január 1-jén emelkednek, amikor 13,8%-kal növelik a juttatásokat, ekkor a nyugdíjpont értéke a jelenlegi 1875 lejről 2032 lejre emelkedik. Szeptember 1-jéig pedig minden nyugdíjat újraszámolnak.

„Lesznek nyugdíjak, amelyek talán csak 1 százalékkal fognak emelkedni, de lesznek amelyek 80 százalékkal. Ezeket a szimulációkat az Országos Nyugdíj Pénztárnál dolgozók végezték, akik most a minimális szociális juttatásban részesülnek a számításaik szerint 87 százalékkal több pénzre lesznek jogosultak” – mondta a munkaügyi miniszter.

A jogszabályjavaslat azt is előírja, hogy a nyugdíjjogosultságot legalább 15 év járulékfizetés után lehet megszerezni, de ebbe az időszakba nem számítják bele a nem járulékfizetéses időszakokat (egyetemi tanulmányok, katonai szolgálat, betegszabadság, munkanélküliség, kitoloncolás, börtön vagy politikai fogva tartás ideje). Ugyanakkor a nők nyugdíjkorhatára 2035-ig fokozatosan eléri a férfiakét, és 65 év lesz

Az USR és az AUR szenátusi frakcióinak vezetői, Radu Mihail és Claudiu Târziu azt kérték, hogy a törvénykezdeményezést küldjék vissza a bizottságoknak, az USR három hetet, az AUR pedig legalább két hetet kért a tervezet elemzésére, de mindkét kérést elutasították a szenátorok.

A tervezetről már a nyáron kellett volna döntenie a kormánynak, ennek ellenére csak most, novemberben került a parlament elé. A gyorsított eljárás, amelyet a parlament a kormány nyomására alkalmazott a tervezet kapcsán, nem teszi lehetővé, hogy egy átgondolt jogszabályt fogalmazzanak meg a törvényhozók. „Egy ilyen fontos törvény kapcsán szükség lett volna több vitára, nagyobb szakmaiságra azért, hogy ugyanezt a törvény ne kelljen egy éven belül újra és újra módosítani, javítani, foltozni” – ismerte el Cseke Attila is.

Az új törvény a képviselőházhoz kerül, az alsóház szavazata és a Hivatalos Közlönyben való megjelentetése után léphet érvénybe.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!