Megszüntették a Gigi Becali ellen választási csalás miatt indított pert

2023. november 15. – 11:46

Másolás

Vágólapra másolva

Elévülés miatt megszüntette szerdán a bufteai bíróság George Becali perét, amelyben a FCSB labdarúgóklub tulajdonosát választási csalással vádolták.

A Becali által elkövetett bűntett elévülési ideje öt év, ami idén októberben lejárt. A vádirat csak idén januárban került a bíróság elé, miután a bufteai ügyészség négy évig „nyomozott” az ügyben, írja a G4Media. Az alapfokú ítélet nem jogerős, az ügyészség fellebbezhet.

A büntetőtörvénykönyv 387. cikke (1) bekezdésének a) pontja szerint szavazási csalást követ el az a személy, aki e jog nélkül szavaz, és 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel és bizonyos jogok gyakorlásától való eltiltással büntetendő.

George Becali 2015 áprilisában feltételesen szabadult a Poarta Albă-i büntetés-végrehajtási intézetből, miután letöltötte három különböző ügyben kiszabott 3 év 6 hónapos büntetésének egyharmadát. Feltételes szabadulása után több tilalom alá helyezték, többek között a választójog és a közhivatalokba való megválasztás joga, valamint a szavazati jog is megvonásra került.

Ennek ellenére 2018 októberében mégis megjelent a „népszavazás a családért” elnevezésű homofób szavazáson, amelyen a romániai polgárokat arra kérték, hogy szavazzanak arról, egyetértenek-e a család alkotmányban szereplő meghatározásának megváltoztatásával, nevezetesen azzal, hogy a „házastársak között szabadon kötött házasság” megfogalmazást „egy férfi és egy nő között szabadon kötött házasságra” változtassák-e át.

„Akkor is elmegyek szavazni, ha 40 fok van odakint. Ha kell, négykézláb is elmegyek a népszavazásra. Ez az utóbbi évek legnagyobb akciója Romániában, fontosabb, mint az összes háború. Nemzetünk, gyermekeink és unokáink jövője múlik ezen. Ha nem tesszük egyértelművé, hogy a családot egy férfi és egy nő alkotja, akkor nehéz lesz. Mert szépen lassan megtámadnak minket. Nem most, hanem 20-30 év múlva. A tankönyvekben azt fogják írni, hogy »milyen jó melegnek lenni«. Meg kell mentenünk az országot” – fogalmazott Gigi Becali 2018 októberében.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!