Mindössze egy nap vita után kedden szavaz a szenátus a nyugdíjak 40 százalékos emeléséről

2023. november 13. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

A szenátus állandó irodájának hétfői döntése értelmében, a nyugdíjtörvény zárószavazásra kedden kerül sor a szenátusban. A Ciolacu-kormány által kezdeményezett törvénytervezetet kedden délelőtt vitatják meg a szakbizottságok, és kedden 17 órakor bocsátják szavazásra a szenátusban. Ezt követi a képviselőházi vita és a zárószavazás, írja a G4Media.

A Simona Bucura Oprescu (PSD) munkaügyi miniszter által kezdeményezett törvény a nyugdíjköltségvetés 40 százalékos növelését írja elő, amely elemzők szerint fenntarthatatlan, különösen mivel Románia már most is költségvetési hiányeljárás alatt áll.

Tánczos Barna volt környezetvédelmi miniszter és szenátor a G4Mediának nyilatkozva azt mondta, szerinte elfogadhatatlan, hogy egy ilyen fontos törvény ilyen gyorsan, érdemi vita nélkül átmenjen a parlament felsőházán.

Ionuț Stroe, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szóvivője hétfő reggel azt mondta, hogy amúgy sem lenne érdemi változás a nyugdíjtörvényben. Szerinte csak kisebb technikai változtatásokat eszközölnének.

Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön mutatta be a nyugdíjtörvényt, a tervezetet pedig a pénteki kormányülésen elfogadták. Bár a PNL vezetői azzal érveltek, hogy a törvény ebben a formájában fenntarthatatlan, Marcel Boloș PNL-s pénzügyminiszter azonban támogatta a tervezetet.

A törvény elfogadása – a jövő évi választási kampány kellős közepén –, 2024. szeptember 1-jétől 40%-os átlagnyugdíj-emelést jelentene.

Simona Bucura Oprescu később az Antena 3-nak elmondta, hogy a havi nyugdíjkiadások a jelenlegi 9,6 milliárd lejről 2024. január 1-jétől 11,32 milliárd lejre nőnek (inflációs indexálással), 2024 szeptemberétől pedig 13,8 milliárd lej lesz a havi nyugdíjkiadás. Más szóval 2024 szeptemberétől a havi nyugdíjkiadások 4,2 milliárd lejjel lesznek magasabbak, mint most.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!