Politológus: Az AUR ideológiájában az összes divatos nemzetközi konteó fellelhető piros-sárga-kékre festve

2023. november 13. – 19:58

Politológus: Az AUR ideológiájában az összes divatos nemzetközi konteó fellelhető piros-sárga-kékre festve
George Simion az AUR egyik 2022-es tüntetésén olyan kabátban jelent meg, amin a legfontosabb jelszavaikat írja: család, nemzet, hit és szabadság – Andrei Ilona / Inquam Photos

Másolás

Vágólapra másolva

Nem trikolór, mégis veszik. A politikai elemzők többször rámutattak, hogy a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) a különböző összeesküvés-elméleteknek a terjesztéséből kovácsolta össze magának a harmadik legnagyobb támogatottságot Romániában. A világjárvány idején masszívan tolták az oltásellenességet és minden más konteót, amely a covid időszakra jellemző volt, de a hagyományos családmodell veszélyeztetettségétől a készpénzekkel kapcsolatos összeesküvés-elméletekig minden narratíva fellelhető az AUR politikusainak a diskurzusában. A Digi 24 ezeket gyűjtötte össze és kommentáltatta meg Cristian Pârvulescu politológussal.


Az AUR ideológiáját a divatos összeesküvés-elméletekből gyúrták össze, írja a Digi24. A portál Cristian Pârvulescu elemző segítségével beazonosította a legfontosabb állításokat, amely köré felépül a román szélsőjobb eszmerendszere. A politológus azt is elmagyarázta, hogy a román kormány miért hódolt be – legalábbis bizonyos esetekben – ezeknek az összeesküvés-elméleteknek.

A Románok Egyesüléséért Szövetség 2019-től kezdődően olyan narratívák terjesztése által vált ismertté, amelyek többnyire az összeesküvés-elméletekhez kapcsolódnak. Az összeesküvés-elmélet (angolul: conspiracy theory) vagy más néven konspirációs teória, röviden konteó egyes társadalmilag jelentős eseményeket, bizonyos történelmi jelenségeket, vagy akár a történelem egészét egy bizonyos embercsoport összeesküvése eredményének nyilvánítja, akik ezt a folyamatot irányítják. Olyan közéleti álláspont, amely feltételezi, hogy részben vagy egészében feltáratlan vagy indokolatlannak látszó események, cselekmények mögött egy általa megnevezett csoport vagy ember áll.

Az AUR több olyan témát is bevitt a közbeszédbe, amelyek az összeesküvés-zónába tartoznak. Cristian Pârvulescu a Digi24-nek kifejtette, hogy „ezekkel a konteókkal számos más európai országban is találkozhatunk, mivel ezeket elsősorban a közösségi oldalakon népszerűsítik. Már létezik egy nagyon jól felépített összeesküvés-mechanizmus, és az algoritmusok gond nélkül terjesztik az elméleteket azok körében, akiket könnyű meggyőzni”.

A hagyományos családmodell felszámolásának mítosza

Ez a legrégebbi konteó, amit felfuttatott a párt. Már a 2020-as választások előtt is használták, és ha hihetünk George Simion AUR-vezérnek, aki új népszavazást hirdetett a témában, akkor úgy tűnik, hogy a jövő évi választásokon is használni fogják. Ez a hagyományos család témája. Ez azt mondja, hogy egyesek, akik ma a világot irányítják, a család elpusztítására törekszenek. Hogyan? Többek között az élettársi kapcsolat bevezetésével – a globalisták szándéka a házasság fogalmának megsemmisítése, magyarázza Alin Coleșa, az AUR európai parlamenti képviselője: „Mindannyian tudjuk, hogy miért van szükség a házasságot egy férfi és egy nő közötti szövetségként definiálni – mert ez a globalista rekonstruktivista harc a család elpusztításáért egyre erősebb, és első fázisban a polgári élettársi kapcsolat bevezetését jelenti, mint a házasság úgynevezett alternatíváját, a cél azonban valójában a házasság elpusztítása”.

Az AUR tehát népszavazást akar szorgalmazni a férfi és nő közötti házasság alkotmányba való bevezetéséről. Egy másik népszavazással együtt, amely a készpénzfizetés alkotmányba való bevezetéséről szól. Cristian Pârvulescu elemző szerint „a PSD is könnyedén használta az összeesküvés-témákat, megteremtve ezzel a feltételeket az AUR megerősödéséhez. A Szociáldemokrata Párt 2020-ban masszívan táplálta a covidról szóló összeesküvés-elméleteket, de nem profitált belőlük. Aki profitált, az az AUR volt. Ne feledjük, a PSD 2020-ban egymillió szavazatot veszített 2016-hoz képest. Az AUR pedig célul tűzte ki az összeesküvés-elméletekhez vonzódó választóknak a megszerzését.”

Az eltűnő készpénz

Az AUR hevesen ellenezte a Ciolacu-kormány által bejelentett intézkedéseket, amelyek az adóelkerülés visszaszorítását célozták a magánszemélyeknek és cégeknek történő készpénzkifizetések korlátozásával. „A cél a készpénz eltüntetése egy olyan országban, ahol a vidék fele még mindig elmaradott körülmények között él” – mondta George Simion, az AUR elnöke. „Nincs garancia arra, hogy ez az 1000 lej nem válik 10 lejre fél év vagy egy év alatt, és ha ezt a korlátozást bevezetik, a készpénz gyakorlatilag eltűnhet” – erősített rá Gheorghe Piperea, az AUR európai parlamenti képviselőjelöltje is. A készpénz eltűnésének konteója már egész Európában kering, és több tényezőn alapul, de elsősorban a nagy pénzintézetek, bakok iránti ellenszenvből fakad.

Cristian Pârvulescu a Digi24-nek kifejtette: „Ez valójában a bújtatott antiszemita megnyilvánulásnak egy másik formája, ami arra az őskonteóra vezethető vissza, hogy a zsidók irányítják a világot. Ez egy régi összeesküvés-elmélet, amelyet Európában 6-7 évvel ezelőtt élesztettek újra, és amelyet az AUR a romániai kontextushoz igazított, amikor az adócsalás elleni küzdelemben felmerült a készpénz korlátozásának kérdése. Ez odáig fajult, hogy Simion adósztrájkra szólított fel, amit a végletekig vitt pénzügyi anarchizmusként is lehet értelmezni”.

A nagy leváltás mítosza

Az egy ország lakossági szerkezetének megváltoztatásáról szóló konteókat Pârvulescu a „nagy leváltás mítoszának” nevezte a Digi 24-nek adott interjúban. „Orbán Viktor összeesküvés-elméletekkel győzött Magyarországon. Neki van egy elmélete a nagy leváltásról. Ugyanezt ismételte meg Chelaru tábornok, aki 500 katonatársával közösen aláírt nyilatkozatában a nagy leváltás veszélyére figyelmeztetett, ami arról szól, hogy a külföldi munkások majd leváltanak minket” – nyilatkozta Pârvulescu.

Az 500 katonai tartalékos által aláírt dokumentum szerint szükség lenne a nemzeti örökség helyreállítására, többek között „igazságos és szükséges elkobzások” révén, a mezőgazdasági földek külföldieknek való eladásának megakadályozására, a „természeti erőforrások” ellenőrzésére, a kettős állampolgársággal rendelkező románok bizonyos jogainak megvonására, a román nemzet egészséges biológiai hátterének megerősítésére, valamint „a képzetlen munkaerő tömeges importjának, valamint a románok kultúrájához, hagyományához és szellemiségéhez nem illő idegen közösségek létrehozásának” megállítására.

A gyermekek eltűnésének mítosza

A román parlament idén tavasszal megvitatott és elfogadott egy törvényt, amelynek célja a hátrányos helyzetű gyermekek számára nyújtandó segítség volt. Az AUR-nak ez alkalommal sikerült szinte az egész országot azzal riogatni, hogy a kormány és az EU elkobozza a gyerekeket. Hogyan? Összeesküvés-elméleti érvekkel. Idézünk az AUR vezetőinek nyilatkozataiból: „Sátántörvény: a PSD, a PNL és az USR el akarja venni a gyerekeinket”, „Firea-törvény, amellyel az állam elveheti a szegény családok gyerekeit”, „Ha szegény vagy, nincs jogod felnevelni a gyerekeidet”.

Hallgassuk meg George Simiont, amint erről a törvényről beszél: „Firea ezt a törvényt az EU-tól kapta, hogy bevezesse, hogy úgy legyen itt is, mint Finnországban és Spanyolországban, ahol az állam ellopja a gyerekeket a szülőktől”.

Az UNICEF és más régóta működő civil intézmények kifejtették, hogy senki sem akarja ellopni a gyerekeket. „A törvény a megelőzésről szól, és arról, hogy a család egészét segítsük a rendkívüli kiszolgáltatottsággal járó helyzetek kezelésében” – mondta Gabriela Andreescu, a Mentsük meg a gyermekeket Egyesület ügyvezetője. Pârvulescu kifejtette, hogy az AUR itt is egy összeesküvés-elméletet használ. „Tudják, mit akarnak ezzel a konteóval elérni? A gyermekek jogainak egész ideológiai alapját próbálják lerombolni. A hagyományos családmodell a szülőnek azt a jogát is jelenti, hogy ellenőrizze a gyermekét, és ha kedve tartja, bántalmazza a gyermekét” – mutatott rá Pârvulescu.

Az AUR tüntetése a parlament előtt, 2023. máj. 3-án – Fotó: Sabin Cirstoveanu / Inquam Photos
Az AUR tüntetése a parlament előtt, 2023. máj. 3-án – Fotó: Sabin Cirstoveanu / Inquam Photos

Az ország eladásának mítosza

„Nem adjuk el az országunkat!” – ez volt az egyik leghíresebb szlogen, amelyet a kilencvenes években a Ceauşescu-rezsim egykori káderei használtak, akik ellenezték az állami vállalatok privatizációját. Harminc évvel később az AUR vezetői újraélesztették a jelszót: „Nem adjuk el az országunkat!”, „Tolvajok, tolvajok!”, „Le a tolvajkormánnyal!” – ez csak néhány azok közül a jelszavak közül, amelyeket a tüntetők az AUR idei gyűlésein kiabáltak.

„Állítsuk vissza a nemzet örökségét az igazságos és szükséges elkobzások révén” – olvasható az AUR felhívásában is, amelyet Mircea Chelaru volt vezérkari főnök, nyugalmazott tábornok, jelenleg az AUR parlamenti képviselője indított. Közvetlenül az 1989-es forradalom után az ország kiárusításának mítoszát használó pártok a Nemzeti Megmentési Front (Ion Iliescuval az élen) és a Nagy Románia Párt (Corneliu Vadim Tudor) voltak. Ion Iliescu az évek során számos egykori szekuritátés tiszttel vette körül magát. Vadim Tudor, Ceauşescu volt házi költője pedig ugyanezt tette az általa alapított, szélsőséges pártban, a PRM-ben. Az általa vezetett România Mare című kiadvány is gyakran sokkolt idegengyűlölettel, rasszizmussal, holokauszttagadással, diszkriminációval és összeesküvés-elméletekkel. Az utóbbi 3-4 évben a nagyromániás arzenált az AUR használja sikeresen.

Az összeesküvés-elméletek ismertetésében a politológus kitért más konteókra is, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a konspiratizmus ellen küzdeni kell minden eszközzel. Az a társadalmi diskurzus, amely e konspiratizmust egyszerűen intellektuális problémaként kezeli, az összeesküvés-hívőket pedig szimplán mint ostobákat ítéli el, figyelmen kívül hagyja a konspiratizmus problémájának politikai karakterét – mutatott rá. Az emberek nem pusztán azért fordulnak összeesküvés-elméletekhez, mert nincs elégséges hozzáférésük hiteles információkhoz – vagy a közösségi média révén túl sok hiteltelen információhoz van hozzáférésük –, hanem mert egy olyan társadalmi valóság résztvevői, amelyben a demokratikus politika egyre inkább teret veszít.

Az összeesküvés-elméletekre tehát nem a konteóhívők kioktatásával kell reagálni, de nem is szabad engedni annak a nyomásnak, amely ebből az irányból érkezik. A politikusoknak egy olyan átláthatóan működő társadalom demokratikus feltételeit kellene megteremteniük, amelyben ezek a konteók nem tudnának ekkora népszerűségre szert tenni.

„Azt már tudjuk, hogy a román politikusok félnek az összeesküvéses témáktól. Emlékeznek, hogy Cîțu miniszterelnök és Iohannis elnök hirtelen beszüntette a járvány miatti korlátozásokat, mert féltek az AUR által 2021-ben szervezett tüntetésektől? Hány román halt meg emiatt? Tudják, hogy a román politikusok abszolút éretlen viselkedése miatt a Covid alatt 2020 és 2022 között öt évvel zuhant az átlagos élettartam? Hány román van ma beoltva, nemcsak a Covid ellen, hanem más fertőző betegségek ellen is? Miért vannak a román gyerekek jobban kitéve a fertőzéseknek, mint mások? Miért rövidebb a várható élettartamunk az európai polgártársainkhoz viszonyítva? Mert felelőtlen politikusaink vannak. Akik úgy néznek a felmérésekbe, mint a tükörbe, és akik minden erőfeszítés nélkül akarnak szépek lenni. Nem magyarázzuk meg az embereknek, hogy miért történnek ezek a dolgok. Hogy mik a következmények. Mik az alternatívák. Mert valójában nincsenek politikusaink. Nekünk bohócaink vannak, akik a tévében szerepelnek, akik szavazatokat akarnak szerezni. Nem értik, hogy az ő felelősségük az, hogy az országot egy bizonyos irányba vezessék. Egyszerűen csak könnyen elérhető szavazatokat és tapsot akarnak szerezni. Ők nem igazi politikusok. Úgy értem, nem vállalnak kockázatot. Gondolják, hogy Románia ma itt tartana, ha Kogălniceanu vagy Brătianu a közvélemény-kutatásokat nézte volna? Az Oszmán Birodalomban maradtunk volna” – jelentette ki Cristian Pârvulescu.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!