Több mint 1 300 000 lejre bírságolták az üzemanyagtöltő-állomásokat Hargita megyében

2023. november 11. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Két hónapig tartó ellenőrzés-sorozatot tartott tizenkét hatóság a Hargita megyében működő töltőállomásoknál, gázt forgalmazó vállalkozásoknál, illetve cseppfolyósított gázt használó cégeknél. Az intézményeknél tapasztalt törvénytelenségek, szabálytalanságok miatt a hatóság összesen 1 363 701 lejre bírságolták meg az érintett egységeket, a legnagyobb pénzbüntetés 50 000 lej volt, írja a Székelyhon.

A lap szerint a hatóságok több féle problémát is találtak:

  • az egységek nem rendelkeztek üzemanyag-kereskedési engedéllyel
  • elmulasztották a gáztartályt időszakos ellenőriztetését
  • több egységénél a vészkijárat nem volt ellátva a törvény által megkövetelt jelzőfénnyel, illetve az arra mutató irányjelzések is hiányoztak,
  • máshol a tűz esetén alkalmazandó intézkedési és menekülési tervek hiányoztak,
  • nem megfelelően tárolták az árut, eltorlaszolva azokkal a vészkijáratot
  • akadt olyan üzlethelyiség is, amelyre a működtetők nem rendelkeztek tűzvédelmi vagy környezetvédelmi engedéllyel
  • esetleg elmulasztották megtartani a munkavédelmi, egészségügyi felkészítőket, vagy nem rendelkeztek megfelelő védőfelszereléssel
  • a hatóságok a gázpalackok védőtömítés nélküli tárolása miatt is bírságoltak
  • egyes szállítási cégeknél nem tartották be a vezetési, illetve pihenési időre vonatkozó előírásokat.

Az országos ellenőrzéssorozat részét képező Hargitai razziákat a crevediai robbanás nyomán rendelték el, és a megyében augusztus végén kezdődtek el.

A hatóságok összesen 407 ellenőrzést végeztek el a kéthónapos akció során és 432 hiányosságot észleltek, amelyek 268 szankciót eredményeztek. Ezek közül 99 pénzbírság volt. 169 esetben csak figyelmeztetésben részesítették a kihágások felelőseit, ám 398 esetben hiánypótló intézkedéseket rendeltek el.

Egy esetben azonban olyan törvénytelenséget találtak, amely miatt a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági részlege bűnügyi iratcsomót nyitott.

Az ügyészség egyebek között engedély nélküli üzemeltetés és műszaki tevékenység jogosulatlan végzése ügyében folytat kivizsgálást az ügyben.

A Hargita megyei prefektusi hivatal szóvivője, Adrian Pănescu szerint további ellenőrzések is lesznek. A hiányosságok pótlására megszabott határidő végén újból ellenőrizni fogják, hogy az érintettek eleget tettek-e az előírásoknak.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!