Több mint 1 300 000 lejre bírságolták az üzemanyagtöltő-állomásokat Hargita megyében

2023. november 11. – 10:36

Másolás

Vágólapra másolva

Két hónapig tartó ellenőrzés-sorozatot tartott tizenkét hatóság a Hargita megyében működő töltőállomásoknál, gázt forgalmazó vállalkozásoknál, illetve cseppfolyósított gázt használó cégeknél. Az intézményeknél tapasztalt törvénytelenségek, szabálytalanságok miatt a hatóság összesen 1 363 701 lejre bírságolták meg az érintett egységeket, a legnagyobb pénzbüntetés 50 000 lej volt, írja a Székelyhon.

A lap szerint a hatóságok több féle problémát is találtak:

  • az egységek nem rendelkeztek üzemanyag-kereskedési engedéllyel
  • elmulasztották a gáztartályt időszakos ellenőriztetését
  • több egységénél a vészkijárat nem volt ellátva a törvény által megkövetelt jelzőfénnyel, illetve az arra mutató irányjelzések is hiányoztak,
  • máshol a tűz esetén alkalmazandó intézkedési és menekülési tervek hiányoztak,
  • nem megfelelően tárolták az árut, eltorlaszolva azokkal a vészkijáratot
  • akadt olyan üzlethelyiség is, amelyre a működtetők nem rendelkeztek tűzvédelmi vagy környezetvédelmi engedéllyel
  • esetleg elmulasztották megtartani a munkavédelmi, egészségügyi felkészítőket, vagy nem rendelkeztek megfelelő védőfelszereléssel
  • a hatóságok a gázpalackok védőtömítés nélküli tárolása miatt is bírságoltak
  • egyes szállítási cégeknél nem tartották be a vezetési, illetve pihenési időre vonatkozó előírásokat.

Az országos ellenőrzéssorozat részét képező Hargitai razziákat a crevediai robbanás nyomán rendelték el, és a megyében augusztus végén kezdődtek el.

A hatóságok összesen 407 ellenőrzést végeztek el a kéthónapos akció során és 432 hiányosságot észleltek, amelyek 268 szankciót eredményeztek. Ezek közül 99 pénzbírság volt. 169 esetben csak figyelmeztetésben részesítették a kihágások felelőseit, ám 398 esetben hiánypótló intézkedéseket rendeltek el.

Egy esetben azonban olyan törvénytelenséget találtak, amely miatt a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság gazdasági részlege bűnügyi iratcsomót nyitott.

Az ügyészség egyebek között engedély nélküli üzemeltetés és műszaki tevékenység jogosulatlan végzése ügyében folytat kivizsgálást az ügyben.

A Hargita megyei prefektusi hivatal szóvivője, Adrian Pănescu szerint további ellenőrzések is lesznek. A hiányosságok pótlására megszabott határidő végén újból ellenőrizni fogják, hogy az érintettek eleget tettek-e az előírásoknak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!