Románia azonnali schengeni csatlakozását kéri az Európai Szocialisták Pártja

2023. november 11. – 09:07

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Szocialisták Pártja pénteken elfogadott egy állásfoglalást, amelyben Románia és Bulgária azonnali csatlakozását kérik a schengeni övezethez, mivel úgy vélik mindkét ország teljesíti az összes kritériumot, írja a Digi24.

A PES támogatja továbbá a schengeni vízumkérelmek gyors korszerűsítését, hogy elmélyítsük az EU kapcsolatait Izlanddal, Norvégiával, Liechtensteinnel és Svájccal, és hogy egyszerűsítsük az üzleti és turisztikai célú utazást.

Marcel Ciolacu miniszterelnök Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy mindent megtesz azért, hogy meggyőzze a holland kormányt és az osztrák jobboldali kormányt Románia belépéséről. Ausztria és Hollandia ugyanis korábban megakadályozták a két ország csatlakozását a szabad mozgást biztosító övezethez.

„Bárcsak minden más politikai család ugyanígy támogatta volna Romániát, de sajnos a jelenlegi holland kormány és a jobboldali osztrák kormány megakadályozta országunk csatlakozását a schengeni övezethez. Még nem késő megváltoztatni a véleményüket, és mindent megteszek, hogy meggyőzzem őket arról, hogy Romániának joga van a szabad mozgásra!” – írta Ciolacu a Facebookon.

Marcel Ciolacu pénteken és szombaton a spanyolországi Malagában tartózkodik, ahol az Európai Szocialisták Kongresszusán vesz részt. Szombaton, a malagai tanácskozás margóján, a hivatalos program szerint Ciolacu miniszterelnök találkozik Olaf Scholz német szövetségi kancellárral.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!